Kuchnia neandertalczyków. Co jadał wymarły ludzki gatunek?
Na podstawie 20 lat odkryć archeologicznych badacze z Uniwersytetu w Trydencie napisali pracę przybliżającą codzienne życie neandertalczyków. Odkopanie miejsc, w których ci pradawni ludzie przygotowywali swoje posiłki, sprawiło, że zyskaliśmy wiedzę o tym, jaka była ich dieta.
To, czy neandertalczycy byli inteligentni, czy pozostali tylko prymitywnymi zwierzętami, zostało już w dużej mierze rozstrzygnięte. Znaleziska archeologiczne udowodniły, że wytwarzane przez nich przedmioty miały czasem przeznaczenie bardziej artystyczne niż użytkowe, a zwłoki noszą pewne ślady obrzędów pogrzebowych. To wszystko sprawia, że neandertalczycy są powszechnie uznawani za inteligentnych przedstawicieli gatunku Homo. To, dlaczego zniknęli, stanowi odrębną tajemnicę, lecz naukowcy biorą pod uwagę dwa główne scenariusze zakładające, że zostali oni wybici przez Homo sapiens lub też zasymilowali się z nimi, przez setki lat krzyżowania się tracąc odrębność genetyczną.
Kuchnia neandertalska
Międzynarodowa grupa archeologów pracowała na stanowisku archeologicznym w Gruta de Oliveira w środkowej Portugalii. Jaskinia ta jest częścią krasowego systemu Almonda, czyli rozległej sieci jaskiń, które były zamieszkiwane w różnych okresach prehistorii. Najstarsze warstwy w Gruta de Oliveira sięgają 120 tys. lat wstecz, zaś najnowsze około 40 tys. lat wstecz. Najprawdopodobniej neandertalczycy zamieszkiwali tę jaskinię między 100 tys. a 70 tys. lat temu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obszarze wykopalisk o powierzchni około 30 metrów i głębokości sześciu metrów znaleziono kilkanaście palenisk, które zawierały w sobie szczątki tego, co gotujący przy nich ludzie do nich wrzucili. Wewnątrz palenisk znaleziono resztki popiołu oraz spalone drewno i kości. Skała na spodzie paleniska była też zaczerwieniona, co upewniło badaczy w przekonaniu, że paleniska znajdują się w swoich oryginalnych miejscach.
Co jedli neandertalczycy?
Z odnalezionych szczątków zwierzyny można dowiedzieć się wiele o diecie neandertalczyków, a nawet o ich sposobach przygotowywani posiłków. Archeolodzy wskazują na znaleziska w postaci kości gotowanych kóz, jeleni, koni, a nawet turów, nosorożców i żółwi. Te ostatnie były najprawdopodobniej przygotowywane i podawane we własnych skorupach.
W innej części tej samej jaskini, która wychodzi na Morze Śródziemne, odkryto za to pozostałości ryb, małży, mięczaków, a nawet prażonych orzeszków piniowych. Są to wystarczające dowody na to, że neandertalczycy używali ognisk do obróbki termicznej swojego pożywienia. Pomimo lat badań nie ustalono jednak, w jaki sposób neandertalczycy byli zdolni do rozpalenia ognia.
Mateusz Tomiczek, dziennikarz Wirtualnej Polski