Koniec mitu. Gluten nie jest szkodliwy dla zdrowego człowieka

Zmierzch dietetycznego przekłamania. Nowe, najbardziej rygorystyczne badanie pokazało, że jeśli nie cierpi się celiakię lub wrażliwość na gluten, spożywanie go nie jest w żaden sposób szkodliwe. Wykluczanie go z diety nie daje żadnych korzyści.

Koniec mitu. Gluten nie jest szkodliwy dla zdrowego człowieka
Źródło zdjęć: © 123RF

W Stanach Zjednoczonych ponad trzy miliony ludzi stosuje dietę bezglutenową, mimo że u około 82 procent z nich nie zdiagnozowano problemów zdrowotnych, które wymagałyby zmiany stylu życia.

Ludzie mówią o wielu powodach ze względu, na które przeszli na dietę bezglutenowe, ale "dobre samopoczucie" jest zwykle decydującym argumentem.
Prawda jest taka, że jedzenie glutenu zupełnie na to nie wpływa.

Rygorystyczne badanie

Nowe badanie ma małą skalę, ale jego metoda jest ściśle kontrolowana i starannie regulowana pod kątem stronniczości. Dodatkowo po raz pierwszy taki test opiera się na zdrowych ochotnikach bez historii problemów z jelitami (takich jak zespół jelita drażliwego)
i pomaga wyjaśnić niektóre sprzeczne wyniki , które pojawiły się w ostatnich latach.

28 ochotników podzielono na dwie grupy. Przez ponad dwa tygodnie przestrzegali oni diety bezglutenowej, jednocześnie dwa razy dziennie spożywając dawkę mąki o nieznanym składzie. Jedna grupa dostawała porcję mąki zawierającą 14 gram glutenu, druga całkowicie bezglutenową. Nawet badacze nie byli świadomi, kto otrzymuje jaki rodzaj mąki.

Aby zmierzyć wszelkie zmiany związane z bólem brzucha, refluksem, niestrawnością, biegunką i zaparciami, każdy uczestnik ocenił stopień tego rodzaju dolegliwości przed i po dwutygodniowym teście. Ich uczucie zmęczenia mierzono za pomocą wizualnej skali analogowej.

Obalamy mit

Ostateczne analizy nie wykazały istotnych różnic pomiędzy grupami pod względem jakichkolwiek objawów. Tylko jedna zdrowa osoba, która zjadła gluten, zgłosiła biegunkę, a autorzy twierdzą, że jest to prawdopodobnie anomalia.

Oznacza to, że unikanie glutenu nie przynosi żadnych korzyści zdrowemu człowiekowi. Oczywiście musimy pamiętać, że zupełnie inaczej jest u osób ze zdiagnozowaną celiakią lub wrażliwością na gluten.

naukaglutenżywność
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)