Dlaczego ugotowane pierogi wypływają na powierzchnię? Fizyk z UW tłumaczy

Być może nad tą kwestią zastanawiał się każdy, kto gotował pierogi. Teraz na to pytanie odpowiedział fizyk z Uniwersytetu Warszawskiego.

Dlaczego ugotowane pierogi wypływają na powierzchnię? Fizyk z UW tłumaczy
Źródło zdjęć: © 123RF
Adam Bednarek

20.08.2019 08:33

Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego na swojej stronie internetowej prowadzi akcję "Zapytaj fizyka". Osoby mające wątpliwości związane z nauką wysyłają pytania, na które odpowiadają specjaliści. Jak zauważyli wykopowicze, niedawno w dziale pojawiła się niezwykle ciekawa obserwacja.

"Dlaczego zamrożone pierogi toną, a ugotowane wypływają?" - zapytał Maciej. Jego zdaniem na chłopski rozum powinno być odwrotnie: bo "gęstość lodu jest mniejsza niż wody, więc teoretycznie zamrożonym pierogom powinno być łatwiej wypłynąć na powierzchnię".

Jak tłumaczy dr Miłosz Panfil, w trakcie gotowania pierogów ich wnętrze ogrzewa się, a tym samym zwiększa się ich objętość.

Skutkuje to zmniejszeniem się ich gęstości aż do punktu, w którym mają mniejszą gęstość niż woda i wypływają na powierzchnię.
Dr Miłosz Panfil

Do tego chodzi jeszcze fakt, że woda znajdująca się w pierogach zaczyna parować, co dodatkowo zmniejsza ich gęstość.

W trakcie wrzenia wody w garnku, woda paruje całą objętością, co możemy zaobserwować na przykład w postaci odrywających się od dna bąbelków pary wodnej. Bąbelki te wypływają na powierzchnię dodatkowo wypychając pierogi.
dr Miłosz Panfil

I kolejna kuchenna tajemnica rozwiązana. Przy okazji przypominamy inną zaskakującą kwestię, choć niemającą nic wspólnego z fizyką. Czy na pewno wiecie, do czego służy szuflada w piekarniku?

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (9)