Dlaczego ugotowane pierogi wypływają na powierzchnię? Fizyk z UW tłumaczy
Być może nad tą kwestią zastanawiał się każdy, kto gotował pierogi. Teraz na to pytanie odpowiedział fizyk z Uniwersytetu Warszawskiego.
20.08.2019 08:33
Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego na swojej stronie internetowej prowadzi akcję "Zapytaj fizyka". Osoby mające wątpliwości związane z nauką wysyłają pytania, na które odpowiadają specjaliści. Jak zauważyli wykopowicze, niedawno w dziale pojawiła się niezwykle ciekawa obserwacja.
"Dlaczego zamrożone pierogi toną, a ugotowane wypływają?" - zapytał Maciej. Jego zdaniem na chłopski rozum powinno być odwrotnie: bo "gęstość lodu jest mniejsza niż wody, więc teoretycznie zamrożonym pierogom powinno być łatwiej wypłynąć na powierzchnię".
Jak tłumaczy dr Miłosz Panfil, w trakcie gotowania pierogów ich wnętrze ogrzewa się, a tym samym zwiększa się ich objętość.
Do tego chodzi jeszcze fakt, że woda znajdująca się w pierogach zaczyna parować, co dodatkowo zmniejsza ich gęstość.
I kolejna kuchenna tajemnica rozwiązana. Przy okazji przypominamy inną zaskakującą kwestię, choć niemającą nic wspólnego z fizyką. Czy na pewno wiecie, do czego służy szuflada w piekarniku?