WAŻNE
TERAZ

Premier zdradził nową nazwę CPK. "Polska rozwija skrzydła"

Dlaczego jak jest gorąco chcemy więcej słodkiego? Skomplikowana sprawa

Badania wskazują, że wzrost temperatury w USA prowadzi do zwiększonego spożycia cukru, szczególnie wśród grup o niższym statusie społeczno-ekonomicznym. To zjawisko może pogłębiać nierówności zdrowotne.

LIVORNO, ITALY - APRIL 10: Dishes with typical Ramadan food such as sweets, cakes and bread are seen during the celebration for the end of Ramadan of the Islamic Community of Livorno, on April 10, 2024 in Livorno, Italy. The Muslim festival of Eid al-Fitr celebrates the end of the holy month of Ramadan and has been decreed as Wednesday 10th April. The dates of Eid al-Fitr are established on the final day of Ramadan following the crescent moon's arrival in Arab Islamic countries.(Photo by Laura Lezza/Getty Images)Spożycie słodkiego w czasie upałów jest częstym zjawiskiem
Źródło zdjęć: © GETTY | Laura Lezza
Aleksandra Dąbrowska

Wzrost temperatury w Stanach Zjednoczonych wpływa na zwiększone spożycie cukru, co szczególnie dotyka grupy o niższym statusie społeczno-ekonomicznym. Badania przeprowadzone w latach 2004-2019 pokazują, że spożycie cukru wzrasta wraz z temperaturą, zwłaszcza w przedziale od 12 do 30°C.

Wpływ klimatu na nawyki żywieniowe

Zjawisko to jest napędzane głównie przez większe spożycie napojów słodzonych i mrożonych deserów. Wzrost temperatury o 5°C do 2095 r. może prowadzić do wzrostu dziennego spożycia cukru o 2,99 g na osobę. Grupy o niższych dochodach i niższym poziomie edukacji są bardziej narażone na te zmiany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce

Oprócz przyzwyczajeń żywieniowych, naukowcy znaleźli też biologiczne wytłumaczenie tego zjawiska.

- Cieplejsza pogoda powoduje, że organizm traci więcej wody, przez co ludzie pragną nawodnienia i ochłody. Dla wielu oznacza to sięganie po zimne, słodkie produkty, takie jak napoje gazowane i lody - wyjaśnia Pan He, autor badania z Cardiff University.

Nierówności zdrowotne

Autorzy artykułu opublikowanego w magazynie Nature uważają również, że zmiany klimatyczne mogą pogłębiać nierówności zdrowotne, ponieważ osoby z niższym statusem społeczno-ekonomicznym mają ograniczony dostęp do zdrowszych opcji żywieniowych. Wysokie spożycie cukru wiąże się z ryzykiem otyłości, chorób serca i innych problemów zdrowotnych.

Chociaż badania koncentrują się na USA, ich wyniki mają znaczenie globalne. Wzrost temperatury i związane z nim zmiany w diecie mogą dotknąć również inne kraje, zwłaszcza te o podobnych wyzwaniach zdrowotnych i klimatycznych.

Wybrane dla Ciebie
Rosyjski zakład tonie w długach. Problemy z remontami samolotów
Rosyjski zakład tonie w długach. Problemy z remontami samolotów
Ziemska atmosfera na Księżycu. Jak to w ogóle możliwe?
Ziemska atmosfera na Księżycu. Jak to w ogóle możliwe?
Stracili trzy cenne wozy. Skuteczne uderzenie Ukraińców
Stracili trzy cenne wozy. Skuteczne uderzenie Ukraińców
Chcą zasilać farmy fotowoltaiczne nocą. Wiązkami laserowymi z orbity
Chcą zasilać farmy fotowoltaiczne nocą. Wiązkami laserowymi z orbity
Ukrainiec ocenił rakiety Sapsan. Widzi przewagę nad Iskanderami
Ukrainiec ocenił rakiety Sapsan. Widzi przewagę nad Iskanderami
Nawet nie wystartował. Rosyjski An-26 trafiony przez Ukraińców
Nawet nie wystartował. Rosyjski An-26 trafiony przez Ukraińców
Wybuchł w latach 50. Odradza się w wyjątkowo szybkim tempie
Wybuchł w latach 50. Odradza się w wyjątkowo szybkim tempie
Szykuje się zjawiskowa noc. Nawet 150 spadających gwiazd na godzinę
Szykuje się zjawiskowa noc. Nawet 150 spadających gwiazd na godzinę
Oceany lawy i gęsta atmosfera. James Webb zbadał egzoplanetę TOI-561 b
Oceany lawy i gęsta atmosfera. James Webb zbadał egzoplanetę TOI-561 b
Sprawdza się w Ukrainie. Polska chce jej więcej
Sprawdza się w Ukrainie. Polska chce jej więcej
Porty zmieniają się na naszych oczach. Wkrótce niskoemisyjne inwestycje
Porty zmieniają się na naszych oczach. Wkrótce niskoemisyjne inwestycje
Możesz ją jeść bez obaw. Spowalnia starzenie
Możesz ją jeść bez obaw. Spowalnia starzenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇