Dlaczego jak jest gorąco chcemy więcej słodkiego? Skomplikowana sprawa

Badania wskazują, że wzrost temperatury w USA prowadzi do zwiększonego spożycia cukru, szczególnie wśród grup o niższym statusie społeczno-ekonomicznym. To zjawisko może pogłębiać nierówności zdrowotne.

LIVORNO, ITALY - APRIL 10: Dishes with typical Ramadan food such as sweets, cakes and bread are seen during the celebration for the end of Ramadan of the Islamic Community of Livorno, on April 10, 2024 in Livorno, Italy. The Muslim festival of Eid al-Fitr celebrates the end of the holy month of Ramadan and has been decreed as Wednesday 10th April. The dates of Eid al-Fitr are established on the final day of Ramadan following the crescent moon's arrival in Arab Islamic countries.(Photo by Laura Lezza/Getty Images)Spożycie słodkiego w czasie upałów jest częstym zjawiskiem
Źródło zdjęć: © GETTY | Laura Lezza
Aleksandra Dąbrowska

Wzrost temperatury w Stanach Zjednoczonych wpływa na zwiększone spożycie cukru, co szczególnie dotyka grupy o niższym statusie społeczno-ekonomicznym. Badania przeprowadzone w latach 2004-2019 pokazują, że spożycie cukru wzrasta wraz z temperaturą, zwłaszcza w przedziale od 12 do 30°C.

Wpływ klimatu na nawyki żywieniowe

Zjawisko to jest napędzane głównie przez większe spożycie napojów słodzonych i mrożonych deserów. Wzrost temperatury o 5°C do 2095 r. może prowadzić do wzrostu dziennego spożycia cukru o 2,99 g na osobę. Grupy o niższych dochodach i niższym poziomie edukacji są bardziej narażone na te zmiany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce

Oprócz przyzwyczajeń żywieniowych, naukowcy znaleźli też biologiczne wytłumaczenie tego zjawiska.

- Cieplejsza pogoda powoduje, że organizm traci więcej wody, przez co ludzie pragną nawodnienia i ochłody. Dla wielu oznacza to sięganie po zimne, słodkie produkty, takie jak napoje gazowane i lody - wyjaśnia Pan He, autor badania z Cardiff University.

Nierówności zdrowotne

Autorzy artykułu opublikowanego w magazynie Nature uważają również, że zmiany klimatyczne mogą pogłębiać nierówności zdrowotne, ponieważ osoby z niższym statusem społeczno-ekonomicznym mają ograniczony dostęp do zdrowszych opcji żywieniowych. Wysokie spożycie cukru wiąże się z ryzykiem otyłości, chorób serca i innych problemów zdrowotnych.

Chociaż badania koncentrują się na USA, ich wyniki mają znaczenie globalne. Wzrost temperatury i związane z nim zmiany w diecie mogą dotknąć również inne kraje, zwłaszcza te o podobnych wyzwaniach zdrowotnych i klimatycznych.

Wybrane dla Ciebie

Ukraińcy w siódmym niebie. Zachwalają broń z Polski
Ukraińcy w siódmym niebie. Zachwalają broń z Polski
NATO poprosiło Ukraińców o pomoc. Mieli  kluczowy sprzęt
NATO poprosiło Ukraińców o pomoc. Mieli kluczowy sprzęt
Trzy zielone komety widoczne na niebie. Jedna z nich będzie blisko Ziemi
Trzy zielone komety widoczne na niebie. Jedna z nich będzie blisko Ziemi
Rosja zbudowała własnego Starlinka na dronach. Ma poważne ograniczenia
Rosja zbudowała własnego Starlinka na dronach. Ma poważne ograniczenia
Rosja podwaja ceny eksportowanego uzbrojenia. Ujawniono dokumenty
Rosja podwaja ceny eksportowanego uzbrojenia. Ujawniono dokumenty
Wszechświat ma pamięć? Nowa teoria na to wskazuje
Wszechświat ma pamięć? Nowa teoria na to wskazuje
Dezinformacja na TikToku. Ekoinfluencerzy wprowadzają w błąd
Dezinformacja na TikToku. Ekoinfluencerzy wprowadzają w błąd
Nowe badania. Psy rozumieją słowa podobnie jak dzieci
Nowe badania. Psy rozumieją słowa podobnie jak dzieci
Nowy raport. Fale upałów i wzrost poziomu mórz
Nowy raport. Fale upałów i wzrost poziomu mórz
Postawili F-35 w stan gotowości. Będą pomagać w ochronie Polski
Postawili F-35 w stan gotowości. Będą pomagać w ochronie Polski
Rośnie w polskich lasach. Rekordzista to największy organizm świata
Rośnie w polskich lasach. Rekordzista to największy organizm świata
Szukali jej od dawna. Odkryli dopiero teraz
Szukali jej od dawna. Odkryli dopiero teraz