Możesz ją jeść bez obaw. Spowalnia starzenie
Teobromina jest składnikiem znanego słodycza. Jej wyższe stężenie we krwi wiąże się z młodszym wiekiem biologicznym – wynika z badań King’s College London opublikowanych w magazynie naukowym "Aging".
Naukowcy z King’s College London odkryli, że teobromina, czyli związek odpowiedzialny za gorzki smak czekolady, może pomóc w utrzymaniu biologicznej młodości organizmu.
Badacze przeanalizowali markery starzenia DNA i długość telomerów u ponad 1600 osób. Odkryli, że wyższy poziom teobrominy we krwi był powiązany z młodszym wiekiem biologicznym. Badania opublikowano w magazynie "Aging".
Teobromina a wiek biologiczny. Co dokładnie ustalono?
Teobromina to roślinny związek chemiczny występujący w kakao z grupy alkaloidów purynowych. Wiek biologiczny natomiast jest wskaźnikiem tego, jak dobrze funkcjonuje organizm w porównaniu do faktycznego wieku osoby.
– Nasze badanie wykazuje związek między kluczowym składnikiem gorzkiej czekolady a dłuższym pozostawaniem młodym. Chociaż nie twierdzimy, że ludzie powinni jeść więcej gorzkiej czekolady, te badania mogą pomóc nam zrozumieć, w jaki sposób codzienne produkty spożywcze mogą być kluczem do zdrowszego, dłuższego życia – mówi prof. Jordana Bell.
Aby oszacować wiek biologiczny, naukowcy zastosowali dwa rodzaje wskaźników. Jeden koncentrował się na zmianach chemicznych w DNA, które wskazują na tempo starzenia. Drugi zaś mierzy długość telomerów. Są to to struktury ochronne na końcach chromosomów, a krótsze telomery są zazwyczaj związane ze starzeniem się i problemami zdrowotnymi związanymi z wiekiem.
Teobromina a ludzie
Teobrominę powiązano z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi u ludzi, w tym ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Naukowcy planują również dalsze badanie nad tym związkiem. Chcą dowiedzieć się, dlaczego teobromina ma taki wpływ na ludzi.
– Nasze badanie identyfikuje kolejny mechanizm molekularny, poprzez który naturalnie występujące w kakao związki mogą wspierać zdrowie. Chociaż potrzebne są dalsze badania, wyniki tego badania podkreślają wartość analiz na poziomie populacji w kontekście starzenia się i genetyki – mówi dr Ricardo Costeira, adiunkt naukowy w King’s College London.