Białko mleka krowiego to przeżytek. Teraz pełnowartościowe białko powstanie z drobnoustrojów
Pyszne lody, mleko czy sery. Już wkrótce na rynku pojawią się wyroby mleczne do których produkcji nie będzie potrzeba zwierząt mlecznych. Wszystko odbędzie się w obrębie laboratorium – będzie bardziej humanitarnie, ekologicznie, ale i taniej.
07.08.2019 | aktual.: 07.08.2019 08:46
Powstaje coraz więcej firm na miarę Impossible Burger czy Beyond Meat, które dzięki biochemii są w stanie odtworzyć smak i teksturę mięsa. Jest ono praktycznie nie do odróżnienia. Z tym, że do jego produkcji wykorzystuje się wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego.
Nowy trend, który dominuje w przypadku start-up'ów, to wykorzystywanie drobnoustrojów do tworzenia jaj, nabiału czy innych białek zwierzęcych- bez wykorzystania w tym celu samych zwierząt.
Zainteresowanie pomysłem należy wiązać z kwestiami ekologicznymi oraz nastawieniem na zrównoważony rozwój. Jak powszechnie wiadomo, hodowla zwierząt gospodarskich m.in. zużywa dużo wody i przyczynia się do powstawania gazów cieplarnianych.
Jak uważa Bruce Friedrich z Good Food Institute, "Jeśli możesz wyprodukować tylko te białka, które chcesz, bez wykorzystywania do tego żywych zwierząt, będzie to o wiele bardziej wydajne i jednocześnie lepsze dla środowiska". Friedrich zauważa również, że dzięki rozwojowi technologii, produkcja białka w ten sposób będzie znacznie tańsza.
Lody z syntetycznego białka
Jedną z pierwszych firm, która zajęła się produkcją białka z drobnoustrojów jest Perfect Day. Firma sprzedaje produkty powstające bez użycia jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego.
Firma wykorzystała kod genetyczny głównych białek serwatki, czyli produktu ubocznego wytwarzania sera, a następnie sztucznie zsyntetyzowała do cząsteczek DNA. Kolejnym krokiem była genetyczna modyfikacja drobnoustrojów, co pozwoliło wytworzyć te same białka poprzez fermentację.
Zdaniem Ryan Pandya z Perfect Day, "Proces jest naprawdę prosty. Bierzesz zbiornik drobnoustrojów, karmisz je, a one zamieniają się w białko mleka. Potem oddzielasz to przez filtrację, suszysz i gotowe".
Firma skupiła się na serwatce, ponieważ w mrożonych deserach białko serwatkowe zapewnia aksamitną konsystencję. Póki co firma wyprodukowała 1000 opakowań 3-litrowych lodów i stara się przekonać swoich klientów do nowej technologii. Produkt spotkał się z ogromnym zainteresowaniem i został szybko wyprzedany.
Plany na przyszłość są ambitniejsze, ponieważ Perfect Day zamierza stać się dostawcą składników dla wszystkich firm spożywczych, które wykorzystują serwatkę w celu zwiększenia poziomu białka w różnych produktach spożywczych – od koktajli po batony energetyczne. Docelowa grupa odbiorców to nie tylko weganie, firma chce by takie białko spożywali wszyscy.
Białko z drobnoustrojów coraz popularniejsze
Podobne pomysły są realizowane przez liczne amerykańskie start-up'y. Clara Foods z San Francisco pracuje nad białkami jaj, które już w przyszłym roku trafią na rynek i będą składnikiem różnego rodzaju wypieków. New Culture wykorzystuje fermentację drobnoustrojową do produkcji kazeiny i białek mleka, które czynią ser rozciągliwym - czego, niestety, wielu dzisiejszym serom wegańskim brakuje - jak mówi współzałożycielka start-up'u Inja Radman.