WAŻNE
TERAZ

Są zarzuty dla sprawcy wypadku na Pomorzu

Zamiast kupować wędlinę, zrób ją sam!

Podczas zakupów, Polacy coraz częściej zwracają uwagę na skład wypisywany na etykietach produktów. Dotyczy to także wędlin, ponieważ brak ulepszaczy i konserwantów to dziś podstawa zdrowego odżywiania. Alternatywą dla kupowanej wędliny jest wykonanie jej samodzielnie w domu. Chcesz wiedzieć, co jesz? Szynkowar to może być najlepsze rozwiązanie dla ciebie.

Obraz

/ 5Zamiast kupować wędlinę, zrób ją sam!

Obraz
Fotolia / fired

Podczas zakupów, Polacy coraz częściej zwracają uwagę na skład wypisywany na etykietach produktów. Dotyczy to także wędlin, ponieważ brak ulepszaczy i konserwantów to dziś podstawa zdrowego odżywiania. Alternatywą dla kupowanej wędliny jest wykonanie jej samodzielnie w domu. Chcesz wiedzieć, co jesz? Szynkowar to może być najlepsze rozwiązanie dla ciebie.

/ 5Co kryją w sobie wędliny?

Obraz
Fotolia / JackF

Producenci wędlin starają się, aby wyprodukować swój towar jak najtaniej. Powinniśmy unikać następujących składników:

- wzmacniacze smaku, np. glutaminian monosodowy (E621);
- barwniki, np. koszenila (E120), karmele (E150a-d);
- substancje zwiększające wydajność, m.in.: difosforany (E450), trifosforany (E451), polifosforany (E452), karagen (E407);
- mięso oddzielone mechanicznie (MOM), skórki wieprzowe lub drobiowe;
- skrobia (np. ziemniaczana);
- błonnik (np. pszenny, bambusowy);
- białko roślinne (np. sojowe);
- białko zwierzęce (np. wieprzowe).

Eksperci alarmują, że w kupowanych wędlinach coraz mniej jest mięsa, za to coraz więcej ulepszaczy, konserwantów oraz substancji zagęszczających. Nie od dziś wiadomo, że zbyt częste przyjmowanie powyższych składników powoduje zatrucia pokarmowe, alergie, a nawet może się przyczynić do powstania nowotworów. Dlatego mając na uwadze własne zdrowie, warto jest samemu przygotowywać wędliny. Co ważne, do ich przygotowania nie potrzeba wybitnych zdolności kulinarnych oraz dużego nakładu finansowego.

/ 5Co to jest szynkowar?

Obraz

Na rynku dostępne są szynkowary wykonane ze stali nierdzewnej. W ich wyposażeniu znajdziemy korpus wraz ze spiralną nakładką oraz termometr, dzięki któremu stale możemy monitorować temperaturę wewnątrz naczynia. Do wyboru mamy różne kształty oraz wielkości urządzenia - standardowo pomieścimy około 1 - 3 kg mięsa. Najbardziej popularne są modele cylindryczne, ponieważ możemy je ustawić na stojąco w większości garnków. Rzadziej spotykane są naczynia w kształceni foremki. Niektóre szynkowary wymagają od nas użycia specjalnych woreczków, aby mięso nie miało bezpośredniego kontaktu z naczyniem, dlatego przed przystąpieniem do pracy należy pamiętać o ich zakupieniu. Alternatywą dla woreczków mogą być siatki wędliniarskie.

/ 5Jak działa?

Obraz
Fotolia / volff

Do naczynia umieszczamy przyprawione wcześniej mięso. W kolejnym kroku należy użyć spiralnej nakładki, która przydusi i skompresuje mięso. Następnie przechowujemy je w lodówce przez 24 godziny, aby ostatecznie otrzymało formę mięsnego bloku. Potem urządzenie wkładamy do wysokiego garnka z gorącą wodą i zgodnie z przepisem parzymy w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Zwykle są to około 3 godziny. Gdy zakończy się proces parzenia, należy ostudzić domową wędlinę i włożyć ponownie do lodówki na kolejne 24 godziny.

/ 5Co można przygotować?

Obraz
Fotolia / JoannaTkaczuk

W szynkowarze możemy przygotować wszystkie produkty mięsne, zaczynając od popularnych szynek, przez mielonki, pasztety, bloki mięsne i kończąc na mortadeli czy salcesonie. Dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z urządzeniem, to w internecie znajdziemy bardzo ciekawe przepisy, które mogą nas zainspirować do wykonania własnego wyrobu wędliniarskiego. Tak naprawdę wszystko zależy od naszych potrzeb oraz kreatywności.

Na koniec warto również wspomnieć o tym, że mięso poddawane jest obróbce cieplnej w niższej temperaturze niż w piekarniku, co pozwala zachować mu cenne właściwości. Wśród najważniejszych zalet przygotowywania wędlin w szynkowarze należałoby wymienić naturalność (wiemy, gdzie kupiliśmy mięso) oraz znamy ich skład.

Wybrane dla Ciebie

Gdzie jest Nemo? Już nie w swoim bezpiecznym schronieniu
Gdzie jest Nemo? Już nie w swoim bezpiecznym schronieniu
Budzą trwogę Ukraińców. Jednego udało im się zniszczyć
Budzą trwogę Ukraińców. Jednego udało im się zniszczyć
Rosjanie znaleźli sposób na Patriota? Nie tak szybko, pozory mogą mylić
Rosjanie znaleźli sposób na Patriota? Nie tak szybko, pozory mogą mylić
Delfiny chorują. Zaobserwowano poważne zmiany w mózgu
Delfiny chorują. Zaobserwowano poważne zmiany w mózgu
Zaskoczenie w pobliżu Ziemi. Naukowcy odkryli nietypowe zjawisko
Zaskoczenie w pobliżu Ziemi. Naukowcy odkryli nietypowe zjawisko
Stworzą superkomputer. Dzięki NVIDII xAI zbuduje kapitał 20 miliardów dolarów
Stworzą superkomputer. Dzięki NVIDII xAI zbuduje kapitał 20 miliardów dolarów
Odebrali wielką dostawę broni. Mocno zdenerwowali swojego sąsiada
Odebrali wielką dostawę broni. Mocno zdenerwowali swojego sąsiada
Nowatorska pianka metalowa. Ten materiał znosi ekstremalne obciążenia
Nowatorska pianka metalowa. Ten materiał znosi ekstremalne obciążenia
Nowe drony-ekranoplany. Mogą dać Ukrainie przewagę na morzu
Nowe drony-ekranoplany. Mogą dać Ukrainie przewagę na morzu
Tajemnicza smuga w galaktyce NGC 3627. Ślad po mknącej czarnej dziurze
Tajemnicza smuga w galaktyce NGC 3627. Ślad po mknącej czarnej dziurze
Czy to koniec? Pozostało mniej niż 20 miliardów lat
Czy to koniec? Pozostało mniej niż 20 miliardów lat
Bagram nie dla USA. Trump napotkał na sprzeciw wielu państw
Bagram nie dla USA. Trump napotkał na sprzeciw wielu państw