Wino, po którym nie ma kaca. Zobacz, na co wpadli naukowcy

Wino, po którym nie ma kaca. Zobacz, na co wpadli naukowcy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Arkadiusz Stando

16.11.2017 11:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Koniec z kacem. Biotechnologia prężnie się rozwija, na co dowodem jest wyprodukowanie drożdży poprawiających jakość wina.

Naukowcy z Uniwersystetu w Illinois wytworzyli drożdże, które zmieniają proces fermentacji wina. Nie tylko poprawiają jego jakość ale, i zmienią procesy fermentacji na tyle, że wino nie będzie powodować kaca.

Drożdże są w stanie wpłynąć nie tylko na wino. Ten rewolucyjny wynalazek pomoże również w produkcji artykułów spożywczych takich jak chleb, ciasta czy piwo.

Do teraz naukowcy nie byli w stanie poradzić sobie z problemem poliploidalności. Oznacza to, że organizmy zawierają wiele kopii tego samego genu. Przez to zmiana jednego genu nie pomoże, ponieważ pozostałe wciąż pozostają. Syzyfowa praca.

Naukowcy nareszcie znaleźli na to sposób. Opracowali narzędzie, które określają jako nóż genomowy. Dzięki jego właściwościom, są w stanie pozbyć się wszystkich zbędnych genów. Zmodyfikowali w ten sposób komórki Saccharomyces cerevisiae, czyli drożdży używanych do produkcji chleba, wina czy piwa.

Dzięki zastosowaniu zmodyfikowanych drożdży, zmienia się proces fermentacji. Przekształcą gorzki zawierający się w winogronach kwas jabłkowy w łagodniejszy kwas mlekowy. W ten sposób wino będzie pozbawione toksycznych substancji powodujących kaca, a jego smak będzie przyjemniejszy.

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)