Tysiące chemikaliów w człowieku. Szokujące odkrycie naukowców

Aż 3600 różnych chemikaliów pochodzących z opakowań żywności – tyle substancji zidentyfikowano w organizmie człowieka. Naukowcy apelują, aby dokładniej przyglądać się temu, w co jest pakowana żywność.

Plastikowe opakowania na żywność
Plastikowe opakowania na żywność
Źródło zdjęć: © Getty Images
Norbert Garbarek

Wyniki badania dotyczącego tego, jak zanieczyszczony substancjami z opakowań żywności jest ludzki organizm, opublikowano na łamach czasopisma "Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology". Zespół naukowców kierowany przez dr Birgit Geueke (ze szwajcarskiej organizacji Food Packaging Forum Foundation) ustalił, że w ludzkich organizmach można znaleźć ponad 3600 substancji chemicznych wykorzystywanych w procesie pakowania żywności.

Niektóre z nich są groźne dla zdrowia

Spośród tysięcy zidentyfikowanych substancji, ok. 100 z nich uważa się za "bardzo groźne" dla zdrowia człowieka. Niektóre z pozostałych nie zostały jednak wystarczająco dobrze zadane, wobec czego nie wiadomo, jaka jest ich szkodliwość. Inne natomiast są doskonale znane uczonym - mowa w tym miejscu m.in. o PFAS i bisfenolu A.

Wciąż jednak na liście zidentyfikowanych chemikaliów znajduje się mnóstwo znaków zapytania. Uczeni nie wiedzą jeszcze, jak wiele z substancji wykorzystywanych w opakowaniach do żywności wpływają na zdrowie człowieka. Wiadomo jednak, że dostają się one do organizmu wraz żywnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łącznie naukowcy zidentyfikowali ok. 14 tys. substancji chemicznych, które mają kontakt z żywnością, ale "tylko" 3600 z nich przedostaje się do ludzkiego organizmu. Największe zagrożenie stanowią według zespołu badawczego związki perfluoroalkilowe oraz polifluoroalkilowe. Wskazują też na obecność bisfenolu A, który odpowiada za zaburzanie gospodarki hormonalnej. Za negatywny wpływ na hormony odpowiadają też ftalany i oligomery.

Na tę chwilę uczeni muszą dokładniej zbadać zidentyfikowane związki potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia, które trafiają do organizmu za pośrednictwem opakowań do żywności. Aby jednak ograniczyć migrację tych chemikaliów, apelują o to, aby przede wszystkim nie podgrzewać żywności w plastikowych opakowaniach.

Norbert Garbarek, dziennikarz Wirtualnej Polski

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)