Szykuje się przełom w leczeniu? Mleko może zastąpić antybiotyki
Naukowcy oddzielili i przetworzyli specjalne przeciwciała z krowiego mleka. Ich właściwości przypominają antybiotyki, dlatego już wkrótce mogą stać się ich substytutami.
05.02.2020 12:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Do oddzielenia przeciwciał wykorzystano nowe membrany do mikrofiltracji. Wzbogacono je do tego stopnia, że można jest traktować jako zamiennik antybiotyków. Takim dokonaniem pochwaliła się Grupa Robocza Stowarzyszeń Badań Przemysłowych (AIF) "Otto von Guericke".
Przeciwciała z mleka krowiego zrobią rewolucję
Frakcjonowanie białka stało się wydajniejsze, co otwiera wiele nowych możliwości jego zastosowania. Zdaniem naukowców w przyszłości frakcjonowanie będzie wykorzystywane do tworzenia leków na bazie mleka, przydatnych szczególnie w przypadkach wrażliwej równowagi mikrobiomów. Może ona zostać zniszczona przez niewłaściwie dobrane antybiotyki.
- W mikrofiltracji mleko jest tłoczone przez membrany pod ciśnieniem, a tym samym dzielone na różne składniki – wyjaśnia prof. Ulrich Kulozik z Centralnego Instytutu Odżywiania i Badań Żywności (ZIEL) na Politechnice w Monachium. Proces ten nie był nowy, ale błony musiały zostać znacznie ulepszone, aby zapewnić funkcjonalność i czystość przeciwciał w filtracie – zaznaczyli eksperci.
Mleko lekiem na wszystko
Dr Hans-Jürgen Heidebrecht z ZIEL poinformował, że krowa i jej układ odpornościowy są traktowane jako bioreaktor.
- Zaszczepiając krowę nieaktywnymi ludzkimi patogenami, wytwarzamy bardzo specyficzne przeciwciała w mleku krowim. Następnie odpowiednio je wzbogacamy i używamy do doustnej biernej immunizacji ludzi – powiedział Heidebrecht.
W badaniach pilotażowych stworzono przeciwciała do walki ze szpitalnymi zarazkami. Wśród innych możliwości zastosowania przeciwciał z mleka krowiego wymienia się leczenie chorób żołądkowo-jelitowych, bakteryjnych chorób skóry czy próchnicy.