Światowa produkcja żywności może uniemożliwić osiągnięcie założeń porozumienia paryskiego

Nowe badanie pokazuje, że emisje ze światowego systemu produkcji żywności mogą samodzielnie uniemożliwić zatrzymanie ocieplenia na 2 stopniach Celsjusza w stosunku do poziomu sprzed epoki industrialnej – donosi The Guardian.

Pole uprawne. Pole zboza
Źródło zdjęć: © Anatol Chomicz / Forum | RM, Anatol Chomicz / Forum

Produkcja żywności odpowiada za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych na świecie. Tylko w latach 2012-2017 emitowała ona do atmosfery 16 mld ton CO2 rocznie. Jak pisze Guardian, "o ile emisje niektórych innych wysokoemisyjnych sektorów, jak np. energetyka, zaczęły spadać w miarę zwiększania się inwestycji w tzw. czyste technologie, to produkcja żywności jest przedmiotem mniejszej uwagi ustawodawców". 

Według badania opublikowanego w czasopiśmie "Science", jeśli emisje CO2 związane z tym sektorem nie zmniejszą się, ich skumulowana ilość wyniesie pod koniec stulecia 1,356 gigaton.

To wystarczająca ilość, żeby podwyższyć średnią globalną temperaturę o więcej niż 1,5 stopnia C w stosunku do epoki przedindustrialnej do 2060 r. i o 2 stopnie do końca stulecia. Porozumienie paryskie zobowiązuje kraje do działania, które zatrzyma ocieplenie na maksymalnie 2 stopniach, z aspiracjami na zatrzymaniu go na 1,5.

Potrzebne duże zmiany w rolnictwie

– Potrzebujemy większego skupienia i starań, żeby zredukować emisje systemu produkcji żywności, które zwiększyły się ze względu na zmiany w diecie (zwiększenie spożycia pokarmów odzwierzęcych), wzrost populacji i zmiany w sposobie produkcji – tłumaczył Guardianowi Michael Clark, główny autor badania. 

Apel 11 tys. naukowców. "Mamy moralny obowiązek"

Wylesianie i wysuszanie torfowisk, bagien i innych terenów podmokłych jest jedną z głównych przyczyn kryzysu klimatycznego. Inne główne źródła związane z produkcją żywności to nawozy sztuczne, metan wytwarzany przez zwierzęta gospodarskie, metan pochodzący z ryżowisk oraz obornik zwierzęcy.

Jak pisze Guardian, zaprzestanie marnowania żywności oraz bardziej wydajne rolnictwo – ukierunkowane stosowanie nawozów i rolnictwo agroekologiczne, które przynosi większe plony – przyczyniłyby się do zmniejszenia emisji.

Wybrane dla Ciebie
Pożar w Hongkongu. Rusztowanie pomogło ogniowi
Pożar w Hongkongu. Rusztowanie pomogło ogniowi
Pod lodem tych księżyców mogą wrzeć oceany. Jak to możliwe?
Pod lodem tych księżyców mogą wrzeć oceany. Jak to możliwe?
Latami trzymał "kamień złota". Okazało się, że jest jeszcze cenniejszy
Latami trzymał "kamień złota". Okazało się, że jest jeszcze cenniejszy
Sonda JUICE zrobiła zdjęcie komecie 3I/ATLAS. Zobaczysz je w 2026 r.
Sonda JUICE zrobiła zdjęcie komecie 3I/ATLAS. Zobaczysz je w 2026 r.
Amerykanie zestrzelili swojego superdrona. Zrobili to celowo
Amerykanie zestrzelili swojego superdrona. Zrobili to celowo
F-35A Husarz będą uzbrojone. Polska dostanie broń, jaką mają nieliczni
F-35A Husarz będą uzbrojone. Polska dostanie broń, jaką mają nieliczni
Polska stawia na kosmos. Rekordowa składka do ESA
Polska stawia na kosmos. Rekordowa składka do ESA
Pierwszy taki śmigłowiec. Właśnie trafia do służby w polskiej armii
Pierwszy taki śmigłowiec. Właśnie trafia do służby w polskiej armii
Prawda wyszła na jaw. To dlatego Tomahawki nie trafiły do Ukrainy
Prawda wyszła na jaw. To dlatego Tomahawki nie trafiły do Ukrainy
Europejski łazik Rosalind Franklin poleci na Marsa. Koniec pecha?
Europejski łazik Rosalind Franklin poleci na Marsa. Koniec pecha?
Ukraińcy pokazali nagranie. Tak strzela Rosomak z Polski
Ukraińcy pokazali nagranie. Tak strzela Rosomak z Polski
Naukowcy zajrzeli do wnętrza czerwonego olbrzyma. Znaleźli tam gwiazdę
Naukowcy zajrzeli do wnętrza czerwonego olbrzyma. Znaleźli tam gwiazdę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟