Stworzyli hybrydę ryby i aligatora. Zrobili to w jednym celu
Zespół naukowców z USA wprowadził gen aligatora do genomów suma, aby sprawdzić, czy ryba stanie się dzięki temu bardziej odporna na choroby. Specjaliści mają nadzieję, że uda im się w ten sposób zmniejszyć wysoką śmiertelność sumów, która wpływa negatywnie na środowisko naturalne oraz przemysł rybny.
08.02.2023 20:24
Aligatory posiadają sporo katelicydyny – substancji nazywanej naturalnym antybiotykiem, ponieważ pełni ona rolę ochronną w zakażeniach. Katelicydyna odgrywa ważną rolę we wrodzonej odpowiedzi immunologicznej zwierzęcia, zapewniając mu obronę przed różnymi patogenami, w tym bakteriami i wirusami. Niedawno naukowcy wprowadzili ją do genomów sumów, odkrywając, że z czasem ryby zaczęły wykazywać większą odporność na choroby.
Zdrowsze i bardziej odporne ryby
Odporność sumów nie bez powodu stała się przedmiotem badań w USA. Jak zauważa serwis Interesting Engineering, akwakultura (forma ludzkiej gospodarki, mająca na celu zwiększenie pozyskiwania żywności ze środowiska wodnego) przyczynia się do zmiany klimatu, ale także cierpi z powodu jej skutków. Sumy stanowią ponad połowę popytu na ryby hodowane w gospodarstwach rolnych w USA. Prawie 45 proc. całej populacji umiera jednak przed zakończeniem hodowli, co zagraża środowisku i zrównoważonemu rozwojowi przemysłu rybnego.
Sumy są nie tylko bardzo podatne na infekcje bakteryjne i stresy abiotyczne, ale także rozwinęły oporność na antybiotyki. Naukowcy szukają zatem sposobu na zwiększenie ich żywotności. W ostatnim badaniu zespół kierowany przez Rexa Dunhama i Baofenga Su z Auburn University w Alabamie wykorzystał enzym Cas9 do zintegrowania katelicydyny od aligatorów z DNA sumów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazało się, że wskaźnik przeżywalności tych transgenicznych ryb jest aż o 100-400 procent wyższy niż ich rodzimych odpowiedników. Bezpłodność hybryd pomaga jednocześnie wykluczyć ich wpływ na ekosystem oraz zapobiega powstawaniu transgenicznych lub domowych genotypów w środowisku naturalnym.
Wątpliwości natury etycznej i nie tylko
Greg Lutz, ekspert w dziedzinie genetyki akwakultury na Louisiana State University zwraca jednak uwagę, że zastosowana technika budzi wątpliwości, ponieważ może się okazać, że wyprodukowanie wystarczającej liczby ryb w celu uzyskania rentownej, genetycznie zdrowej linii, będzie trudne do osiągnięcia.
Kolejną kwestią jest zatwierdzenie transgenicznych ryb do spożycia ich przez ludzi. Interesting Engineering zauważa, że w tej sytuacji mogą pojawić się np. obawy natury etycznej związane z modyfikacjami genetycznymi. Serwis dodaje, że przekonanie opinii publicznej do hybrydy ryby i aligatora będzie bez wątpienia dużym wyzwaniem.
Adam Gaafar, dziennikarz Wirtualnej Polski