Rządowe wytyczne żywieniowe są szkodliwe dla planety. Tak pokazują badania
Według naukowców, którzy przeprowadzili dotychczas najbardziej kompleksową ocenę krajowych wytycznych żywieniowych, są one na całym świecie szkodliwe dla środowiska i zdrowia ludzi.
Produkcja żywności jest odpowiedzialna za jedną czwartą emisji, które wpędzają nas w kryzys klimatyczny, a złe odżywianie się powoduje miliony przedwczesnych zgonów. W nowej analizie oceniono wszystkie dostępne wytyczne żywieniowe, obejmując 85 krajów i każdy region świata. Naukowcy stwierdzili, że nieudolność rządów w pokazywaniu dobrych dietetycznych praktyk jest "szokująca".
W każdym analizowanym kraju badanie wykazało, że obecne diety ich mieszkańców zawierają więcej czerwonego i przetworzonego mięsa, niż zalecają to wytyczne krajowe lub wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W zdecydowanej większości państw ludzie jedzą też za mało owoców i warzyw, fasoli, orzechów i ziaren.
Czytaj też: Jeśli chcemy ograniczyć ryzyko pandemii, jedzmy mniej mięsa. A najlepiej nie jedzmy go w ogóle [OPINIA]
Dieta planetarna - dobra dla ludzkości i planety
Jednakże nawet jeśli krajowe wytyczne byłyby przestrzegane, to nadal byłoby to niewystarczające – tylko dwa kraje miały wytyczne żywieniowe zgodne z celami zdrowotnymi, klimatycznymi i dotyczącymi zanieczyszczenia, które same określiły.
Naukowcy ocenili również tzw. dietę planetarną opublikowaną przez naukowców w 2019 r. Zaleca ona zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa o trzy czwarte w krajach rozwiniętych.
Wg ekspertów przejście społeczeństw na taką dietę doprowadziłoby do znacznego ograniczenia emisji gazów cieplarnianych i zmniejszenia liczby przedwczesnych zgonów spowodowanych na skutek takich dolegliwości, jak choroby serca, udar mózgu, rak i cukrzyca.