Nieznane funkcje kuchenek mikrofalowych
Dzisiejsze kuchenki mikrofalowe wyposażone są w zaskakujące funkcje, które pozwalają nie tylko na szybkie przygotowanie posiłku, ale też smacznie i zdrowo. Oto kilka funkcji, o których istnieniu być może niewielu z nas wiedziało.
26.09.2016 12:19
Przez długi czas kuchenka mikrofalowa wydawała się być sprzętem jednofunkcyjnym: miała podgrzewać żywność i to było jedyne zadanie, jakiego wymagaliśmy od tego sprzętu. W miarę popularyzacji mikrofalówek i coraz większej konkurencji na rynku sprzętu AGD producenci stopniowo rozbudowywali zakres zadań, jakie urządzenia te mogą spełniać w naszym gospodarstwie domowym. Dziś nie dziwią już takie funkcje, jak grill, rozmrażanie bez nagrzewania produktu, gotowanie na parze, termoobieg, opiekanie, podgrzewanie wieloetapowe, a nawet wypiek chleba.
Niestety coraz częściej brakuje nam czasu na przygotowanie wymarzonego, pożywnego posiłku. A kiedy z napiętego harmonogramu udaje się już wygospodarować trochę czasu, stwierdzamy, że pomysł gotowania wyrafinowanego, skomplikowanego dania mija się z celem. Idealnym rozwiązaniem byłoby przygotowanie smacznej potrawy szybko i bez nadmiernego wysiłku. Dzięki trzem wyjątkowym funkcjom nasze marzenia mogą się w końcu spełnić.
Chrupiąca skórka
Gumowata konsystencja potraw przygotowanych w kuchenkach mikrofalowych to jeden z najczęściej spotykanych zarzutów wobec tych urządzeń. Pogodziliśmy się z tym, że zabijanie wartości odżywczych to cena, którą trzeba zapłacić za szybkie przygotowanie jedzenia. Jednak wcale nie musi tak być. Innowacyjnym rozwiązaniem jest funkcja Crusty Cook, która pozwala na szybkie przygotowanie dania i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. W łatwy sposób umożliwia przygotowanie pieczeni, wyróżniającej się smakiem, aromatem i naprawdę chrupiącą skórką.
Szybko i zdrowo
Mindful eating, czyli świadome jedzenie to jeden z elementów coraz bardziej popularnego modelu zdrowego życia. Do niedawna nie kojarzył się on z przyrządzaniem posiłków w kuchenkach mikrofalowych. Funkcją, która ma za zadanie zwalczyć ten stereotyp, jest Dough proof & Yogurt. Została ona wyposażona w pięć programów, które umożliwią nam przygotowanie smacznych i zdrowych jogurtów. Oczywiście sami możemy zdecydować, jakie składniki wykorzystamy do przyrządzania jogurtu.
Ugotowanie na parze
Gotowanie na parze jest według dietetyków jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków. Produkty przygotowane na parze są też unikalne w smaku przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że sposób ten zyskał uznanie wśród tak wielu osób. W końcu zdrowe i niskokaloryczne danie możemy przygotować zaledwie w klika minut.
Nowoczesne modele kuchenek mikrofalowych pozwalają na przygotowanie pełnowartościowego i niekoniecznie prostego dania w krótkim czasie. Dzięki temu sprzęt może być idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie swój czas wolny.
_ Źródło: Samsung / WP _