Niebieskie banany. Ich smak przypomina popularne lody
Blue Java to banany inne niż wszystkie. Nie tylko wyjątkowo wyglądają, ale i tak smakują. Jedząc Blue Java, możemy się poczuć, jakbyśmy spożywali jeden ze znanych i cenionych na całym świecie deserów. Zdrowe i smaczne?
14.12.2019 | aktual.: 14.12.2019 17:48
Banany Blue Java, nazywane również bananami hawajskimi i bananami lodowymi posiadają niespotykany niebieski kolor skórki. Utrzymuje się on aż do momentu osiągnięcia dojrzałości przez owoce. Wówczas ich kolor staje się bladożółty.
W przypadku Blue Java zachwyca nie tylko skórka, ale i miąższ banana. Jest bardzo słodki i delikatny. Jego smak porównuje się do smaku lodów waniliowych.
Jak jeść banany Blue Java
Niebieskie banany można spożywać na surowo, podobnie jak ich tradycyjne odpowiedniki. Nadają się również do różnych deserów, koktajli itp. Forma podania i zjedzenia tak naprawdę zależy od kreatywności przygotowującego.
Blue Java w Polsce?
Gatunek Blue Java występuje m.in. w Azji, Australii, czy na terenie Hawajów. Dobrą wiadomością jest jednak to, że drzewko bananowca Blue Java można wyhodować w polskich warunkach. Gatunek jest odporny na chłód, a przez swój nietypowy wygląd jest imponującą ozdobą ogrodu lub mieszkania.