Makaron najnowszym cudem na odchudzanie. Naukowcy wydali swoją opinię
Najpierw wino, potem czekolada, a teraz makaron. "Dzięki nim schudniesz w dwa tygodnie". Takie informacje są darmowym kotłem napędowym dla potężnych firm, a nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Naukowcy radzą uważać.
05.04.2018 13:56
Zanim spożyjecie butelkę wina, zjesz swoją ulubioną pastę a na deser zjesz kawałek czekolady, powinniście wiedzieć, że rzeczywistość jest bardziej złożona niż sugerują nagłówki artykułów. Magiczne działanie produktów żywnościowych zwykle jest zupełnie inne w rzeczywistości, niż na papierze. Diabeł tkwi w szczegółach.
Naukowcy z University of Toronto przeprowadzili analizę badań rzekomo udowadniających cudowne działanie makaronu na proces odchudzania. No i, może to was zaskoczyć, ale nie, makaron nie pomoże wam schudnąć.
"Makaron w kontekście odchudzających diet o niskim IG znacznie obniżyła masę ciała i BMI w porównaniu z wzorcami żywieniowymi o wyższym IG" - brzmi treść artykułu wychwalającego makaron. Brzmi dobrze, ale nie tak szybko. Grupa osób, na której oparto wyniki badań, spożywała średnio około dwa kubki makaronu na tydzień. Do jednego spaghetti zjesz więcej.
W dodatku, to była tylko część diety o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że oprócz jedzenia tej bardzo niskiej ilości makaronu, musisz również unikać masy produktów, a nie po prostu jeść makaron. Wśród nich np. uwielbianego pieczywa czosnkowego, czy po prostu produktów o dużej zawartości cukru. Przypominamy, że należy do nich czekolada, która miała również działać odchudzająco.
No a jaki był skutek stosowania tej niebywale restrykcyjnej diety? Po ponad 3 miesiącach jedzenia niskiej ilości makaronów straciła średnio 630 gram wagi. Niezupełnie widać tu cudowny efekt odchudzenia. W dodatku, przesadne spożywanie tylko jednego rodzaju żywności nie jest zdrowe.
Praktycznie wszystko można zjeść w niewielkich ilościach, nie szkodząc przy tym swojej masie. Makaron sam w sobie jest bardzo dobry, i pasuje do diety o niskim indeksie glikemicznym, i często jest nieodłączną częścią zdrowego planu żywieniowego. Ale nie dajmy się zwariować, spożywanie tylko i wyłącznie samego makaronu jest potwornie niezdrowe dla organizmu.
Źródło: Science Alert