Może spowalniać starzenie. Napój z tą substancją zna każdy
Najnowsze badania sugerują, że regularne spożywanie kofeiny może spowalniać procesy starzenia na poziomie komórkowym.
Duża część z nas nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Nawyk ten może jednak przynosi znacznie więcej korzyści niż dotychczas podejrzewano, gdyż, jak przekonani są naukowcy - regularne spożywanie kofeiny może mieć pozytywny wpływ na długość życia.
Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie "Microbial Cell" zdaje się potwierdzać tę teorię, pokazując jak kofeina może spowalniać starzenie na poziomie komórkowym. Naukowcy z Queen Mary University of London oraz londyńskiego The Francis Crick Institute przeanalizowali działanie kofeiny na komórki organizmu.
Kofeina a procesy starzenia komórek
Naukowcy do swojego eksperymentu wykorzystali drożdże. Jak udało się ustalić badaczom, metabolizm ludzi oraz tych grzybów jest dość zbliżony. Dodatkowo, dzielimy podobne mechanizmy wspomagające wzrost i podział komórek.
Przelot Black Hawków nad Warszawą
W poprzednich badaniach inny zespół z Queen Mary University of London odkrył, że kofeina hamuje receptor wzrostu zwany kompleksem celu rapamycyny 1 (TORC1), który decyduje o tym, kiedy komórki rosną. TORC1 decyduje o tym kiedy komórki rosną.
Naukowcy w bieżącym badaniu odkryli jednak, że kofeina nie działa bezpośrednio na tenże receptor wzrostu lecz uruchamia, jak nazywa to Popular Mechanics, "sekretny przełącznik biologiczny", który posiadają zarówno ludzie, jak i drożdże.
Dotknięty przez kofeinę system nazwany jest AMPK, zwany również "strażnikiem metabolizmu". AMPK odpowiada za utrzymanie homeostazy, czyli równowagi energetycznej na poziomie komórkowym. Według nowego badania kofeina może aktywować ten układ.
- AMPK zasadniczo pomaga komórkom o niskim poziomie energii "radzić sobie" - wyjaśnia dr Charalampos Rallis.
Dłuższe życie dzięki aktywacji AMPK
Wpływ kofeiny na AMPK może mieć kluczowe znaczenie dla długowieczności. Jak podaje Popular Mechanics, system ten oprócz regulowania wzrostu komórek, wpływa też na reakcję na stres oraz naprawę DNA. To właśnie te procesy są istotne dla spowolnienia starzenia.
Dodatkowo, wcześniejsze badania nad wpływem kofeiny na organizm wykazały, że może ona łagodzić objawy depresji poprzez stymulację produkcji dopaminy. Eksperci ostrzegają jednak, że nie każda "forma podania" kofeiny jest bezpieczna dla organizmu. Szczególnie odradzane są napoje energetyczne ze względu na dodatek cukru, słodzików oraz zbyt wysokie dawki kofeiny.