Kosmiczne rzodkiewki zjedzone przez astronautów na ISS
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy zjedzenie rzodkiewki może być warte newsa? Tak, jeśli rzeczona rzodkiewka została wyhodowana w kosmosie i zjedzona przez przebywających na orbicie astronautów.
9 rzodkiewek wyhodowanych na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w ramach eksperymentu naukowego zostało zjedzonych przez astronautów. Wszystko przebiegło zgodnie z planem i zasadami. Był to już drugi zbiór kosmicznej uprawy, pierwszy z listopada 2020, został odesłany na Ziemię w celu badań.
Wyhodowanie rzodkiewek na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zajęło 27 dni, czyli mniej więcej tyle samo czasu, co na Ziemi (od 18 do 30 dni dla odmian wczesnych).
W ramach drugiej uprawy wyrosło 19 rzodkiewek. 10 całych warzyw oraz liście pozostałych 9 zostały głęboko zamrożone i oczekują transportu na Ziemie, gdzie będą poddane badaniom. Zostanie sprawdzona m.in. zawartość składników odżywczych i wpływ mikrograwitacji na wzrost warzyw.
Uprawa warzyw na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej odbywa się w ramach projektu Plant Habitat-02. Pojemnik, w którym uprawiane są warzywa, zawiera światła LED, porowaty materiał z gliny oraz 180 czujników i kamer. Na podstawie danych z czujników warzywa są odpowiednio podlewane i nawożone.
Eksperymenty nad uprawą warzyw w kosmosie są istotne z dwóch punktów widzenia. Po pierwsze, mogą skutkować opracowaniem nowych metod uprawy na Ziemi w rejonach do tego słabo przystosowanych. To tym bardziej istotne w rzeczywistości kryzysu klimatycznego, który sprawi, że coraz więcej terenów będzie wysuszonych. Po drugie, kosmiczna produkcja żywności będzie kluczowa dla planów założenia baz na Księżycu i Marsie.
Zagłosuj w plebiscycie Imperatory WP i wygraj 5 tysięcy złotych