Kosmiczne rzodkiewki zjedzone przez astronautów na ISS

Czy zjedzenie rzodkiewki może być warte newsa? Tak, jeśli rzeczona rzodkiewka została wyhodowana w kosmosie i zjedzona przez przebywających na orbicie astronautów.

Uprawa rzodkiewek na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
Uprawa rzodkiewek na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
Źródło zdjęć: © NASA
Bolesław Breczko

9 rzodkiewek wyhodowanych na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w ramach eksperymentu naukowego zostało zjedzonych przez astronautów. Wszystko przebiegło zgodnie z planem i zasadami. Był to już drugi zbiór kosmicznej uprawy, pierwszy z listopada 2020, został odesłany na Ziemię w celu badań.

Wyhodowanie rzodkiewek na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zajęło 27 dni, czyli mniej więcej tyle samo czasu, co na Ziemi (od 18 do 30 dni dla odmian wczesnych).

W ramach drugiej uprawy wyrosło 19 rzodkiewek. 10 całych warzyw oraz liście pozostałych 9 zostały głęboko zamrożone i oczekują transportu na Ziemie, gdzie będą poddane badaniom. Zostanie sprawdzona m.in. zawartość składników odżywczych i wpływ mikrograwitacji na wzrost warzyw.

Uprawa warzyw na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej odbywa się w ramach projektu Plant Habitat-02. Pojemnik, w którym uprawiane są warzywa, zawiera światła LED, porowaty materiał z gliny oraz 180 czujników i kamer. Na podstawie danych z czujników warzywa są odpowiednio podlewane i nawożone.

Eksperymenty nad uprawą warzyw w kosmosie są istotne z dwóch punktów widzenia. Po pierwsze, mogą skutkować opracowaniem nowych metod uprawy na Ziemi w rejonach do tego słabo przystosowanych. To tym bardziej istotne w rzeczywistości kryzysu klimatycznego, który sprawi, że coraz więcej terenów będzie wysuszonych. Po drugie, kosmiczna produkcja żywności będzie kluczowa dla planów założenia baz na Księżycu i Marsie.

Zagłosuj w plebiscycie Imperatory WP i wygraj 5 tysięcy złotych

Imperatory 2020
Imperatory 2020© WP
Źródło artykułu:WP Tech
wiadomościkosmosiss
Komentarze (19)