Koronawirus a cukrzyca. COVID-19 wyjątkowo groźny dla cukrzyków? Diabetolodzy odpowiadają

Diabetolodzy informują, że osoby z cukrzycą mogą osiągać znacznie gorsze rezultaty leczenia COVID-19. Zwracają jednak uwagę, że nie należy popadać w panikę, a ryzyko ciężkiej postaci choroby może być zmniejszone.

Koronawirus a cukrzyca. COVID-19 wyjątkowo groźny dla cukrzyków? Diabetolodzy odpowiadają
Źródło zdjęć: © Fotolia

27.03.2020 | aktual.: 07.04.2020 12:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne na swojej stronie przestawiło zależności między koronawirusem SARS-CoV-2 oraz COVID-19, a cukrzycą. Specjaliści zauważają, że problemem nie jest większe prawdopodobieństwo zakażenia, ale ryzyko wystąpienia groźnych powikłań.

- W Chinach (...) zauważono, iż pacjenci z cukrzycą posiadają wyższe ryzyko rozwoju ciężkich powikłań i zgonu niż osoby bez cukrzycy - poinformowało Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. - Ponadto można zauważyć pewną zależność między liczbą chorób towarzyszących (np. cukrzyca, choroba serca) i ryzykiem rozwoju ciężkich powikłań COVID-19 (im więcej chorób, tym to ryzyko jest wyższe).

Specjaliści zwracają uwagę na to, że osoby obciążone cukrzycą mają ogólnie większe prawdopodobieństwo rozwoju ciężkich objawów powikłań powirusowych, a także chorób towarzyszących. Z drugiej strony jednak podkreślają, że ryzyko to nie jest większe niż u reszty populacji, o ile cukrzyca jest odpowiednio kontrolowana.

Diabetolodzy przypominają, że niewłaściwie leczona i kontrolowana cukrzyca może prowadzić do innych powikłań, w tym chorób serca, co dodatkowo zwiększa niebezpieczeństwo gwałtownego rozwinięcia się zakażenia SARS-CoV-2. Ta sama zależność jest obserwowana w przypadku innych wirusowych zakażeń.

Zwraca się również uwagę na to, że osoby chorujące głównie na cukrzycę typu 1. może dojść do zaostrzenia się choroby, jeśli przechodzą oni ostry stan zapalny, w tym infekcję wirusową. Jednocześnie specjaliści podkreślają że "nie są znane jakiekolwiek przyczyny, dla których ryzyko rozwoju COVID-19 u pacjentów z cukrzycą typu 1 lub 2 miałoby być inne".

- Osoby z powikłaniami cukrzycowymi posiadają prawdopodobnie wyższe ryzyko osiągnięcia gorszych rezultatów leczenia COVID-19 niż chorzy na cukrzycę bez powikłań lub innych schorzeń bez względu na typ choroby - czytamy na stroie PTD.

Zdaniem diabetologów odpowiednie kontrolowanie cukrzycy jest kluczowe w tym wypadku do budowania odporności zarówno w przypadku zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2, jak i dla ogólnego zdrowia. Uspokajają również pacjentów, pandemia nie ma wpływu na produkcję i dystrybucję insuliny oraz innych środków potrzebnych do leczenia cukrzycy. Nie ma również żadnych przeciwwskazań, by w przypadku zakażenia koronawirusem odstawić leki na cukrzycę.

Komentarze (0)