Koniec chipsów, sosów i przekąsek? Unia zbadała popularne dodatki

Unijny urząd zbadał aromaty stosowane w popularnych przekąskach
Unijny urząd zbadał aromaty stosowane w popularnych przekąskach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paweł Maziarz

11.06.2024 08:15, aktual.: 11.06.2024 08:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzega przed szkodliwym działaniem aromatów dymu wędzarniczego. Dodatek jest powszechnie wykorzystywany w branży spożywczej. W efekcie Unia Europejska może zakazać popularnych chipsów, sosów i innych przekąsek.

Aromaty dymne są nowoczesną alternatywą dla tradycyjnego wędzenia, stosowanego od lat do konserwowania produktów spożywczych, takich jak ryby, mięso i nabiał. Co prawda takie aromaty nie pełnią funkcji konserwującej, ale dodane do żywności i przekąsek nadają jej wędzony smak.

Unia ostrzega przed aromatami dymu wędzarniczego

Prawodawstwo Unii Europejskiej wymaga, aby przed wprowadzeniem takich aromatów do obrotu dokonano oceny ich bezpieczeństwa. Zezwolenia trzeba odnawiać co 10 lat. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeprowadził ponowne badania ośmiu takich substancji pod względem bezpieczeństwa dla zdrowia. Wyniki mogą być niepokojące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W oparciu o dostępne dowody naukowe urzędnicy nie mogą wykluczyć działania genotoksycznego, czyli zdolności substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek. Zmiany lub mutacje w informacji genetycznej komórki mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób, takich jak rak i choroby dziedziczne.

Warto jednak zaznaczyć, że EFSA przejmuje najgorsze możliwe scenariusze. Prawdopodobieństwo wystąpienia skutków ubocznych zależy od wielu różnych czynników, w tym genetyki danej osoby i jej nawyków żywieniowych.

Nowe badania i nowe obawy

Nowe badania przeprowadzono po zaktualizowaniu metodologii pomiarów. Nowe wytyczne z 2021 r. zakładają, że wykrycie jednego składnika w mieszaninie uznaje tę mieszaninę za genotoksyczną.

Sześć zbadanych aromatów dymu wędzarniczego zawierało substancje genotoksyczne. Naukowcy nie wykluczają jednak podobnego działania w przypadku dwóch pozostałych aromatów.

Unia zakaże przekąsek?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie przedłużył zezwoleń dla testowanych aromatów. Komisja Europejska i państwa członkowskie UE muszą teraz rozważyć opinię naukowców.

Jeśli Unia przychyliłaby się do zdania naukowców, mogłoby to oznaczać zakaz sprzedaży mięs, ryb, serów, ale też wędzonych przekąsek z popularnymi dodatkami. Ostateczną decyzję mamy poznać do końca czerwca 2024 r.

Paweł Maziarz, dziennikarz Wirtualnej Polski

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (5)
Zobacz także