Chemikalia we wszystkich fast foodach. Naukowcy twierdzą, że zaburzają hormony

Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną, znane jako ftalany, zostały znalezione w wielu fast foodach testowanych w ramach nowych badań. Cheeseburgery i burrito z kurczaka miały szczególnie wysoki poziom tych i podobnych chemikaliów.

Chemikalia we wszystkich fast foodach. Naukowcy twierdzą, że zaburzają hormony
Źródło zdjęć: © Getty Images
Konrad Siwik

27.10.2021 18:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Autorzy badania znaleźli kilka różnych ftalanów, jak również inne substancje chemiczne mające zastąpić ftalany, w różnych fast foodach, w tym frytkach, cheeseburgerach i burrito. Chociaż wpływ tych substancji chemicznych na zdrowie jest nadal badany, autorzy twierdzą, że należy zrobić więcej, aby utrzymać je z dala od naszej żywności.

Ftalany są szeroko stosowanym rodzajem plastyfikatora, używanego do nadawania plastikowi i innym substancjom elastyczności. Są one również rodzajem substancji chemicznych zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego, które naśladują lub w inny sposób zakłócają działanie naturalnie wytwarzanych hormonów, takich jak testosteron i estrogen.

Badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że większa ekspozycja na ftalany, może mieć negatywny wpływ na rozwój dzieci i zwiększać ryzyko wystąpienia u nich takich chorób jak astma, otyłość i późniejsze problemy z płodnością, choć dokładna siła tych związków nie jest jasna.

Tworzywa sztuczne są wszechobecne w naszym życiu, podobnie jak stosowane w nich substancje chemiczne, takie jak ftalany. Naukowcy z Milken Institute School of Public Health na George Washington University odkryli w ostatnich latach, że fast foody mogą być szczególnie bogatym źródłem ekspozycji.

W badaniu zebrali 64 próbki żywności z 6 różnych restauracji w San Antonio w Teksasie, w tym z burgerowni, pizzerii i restauracji teksasko-meksykańskich. Przetestowali je wszystkie pod kątem obecności powszechnie zgłaszanych ftalanów, jak również innych plastyfikatorów, które zaczęły być używane jako rzekomo bezpieczniejsze alternatywy.

W sumie, 81 proc. artykułów spożywczych zawierało ftalan di-n-butylu (DnBP), podczas gdy 70 proc. zawierało również ftalan di(2-etyloheksylu) (DEHP), które zostały uznane za możliwe czynniki przyczyniające się do problemów z płodnością. Około 89 proc. żywności zawierało tereftalan di(2-etyloheksylu) (DEHT), nieftalanowy plastyfikator.

Niektóre badania sugerują, że DEHT może być bezpieczniejszym związkiem chemicznym niż inne ftalany, ale nie został jeszcze dokładnie przebadany, więc wszelkie wnioski na temat jego względnego bezpieczeństwa u ludzi są nadal spekulatywne. Artykuły mięsne, w tym cheeseburgery i burrito z kurczaka miały najwyższy poziom każdego z tych chemikaliów.

Źródło artykułu:WP Tech
jedzeniefast foodżywność
Komentarze (9)