Chemikalia we wszystkich fast foodach. Naukowcy twierdzą, że zaburzają hormony

Chemikalia we wszystkich fast foodach. Naukowcy twierdzą, że zaburzają hormony

Chemikalia we wszystkich fast foodach. Naukowcy twierdzą, że zaburzają hormony
Źródło zdjęć: © Getty Images
Konrad Siwik
27.10.2021 18:23

Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną, znane jako ftalany, zostały znalezione w wielu fast foodach testowanych w ramach nowych badań. Cheeseburgery i burrito z kurczaka miały szczególnie wysoki poziom tych i podobnych chemikaliów.

Autorzy badania znaleźli kilka różnych ftalanów, jak również inne substancje chemiczne mające zastąpić ftalany, w różnych fast foodach, w tym frytkach, cheeseburgerach i burrito. Chociaż wpływ tych substancji chemicznych na zdrowie jest nadal badany, autorzy twierdzą, że należy zrobić więcej, aby utrzymać je z dala od naszej żywności.

Ftalany są szeroko stosowanym rodzajem plastyfikatora, używanego do nadawania plastikowi i innym substancjom elastyczności. Są one również rodzajem substancji chemicznych zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego, które naśladują lub w inny sposób zakłócają działanie naturalnie wytwarzanych hormonów, takich jak testosteron i estrogen.

Badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że większa ekspozycja na ftalany, może mieć negatywny wpływ na rozwój dzieci i zwiększać ryzyko wystąpienia u nich takich chorób jak astma, otyłość i późniejsze problemy z płodnością, choć dokładna siła tych związków nie jest jasna.

Tworzywa sztuczne są wszechobecne w naszym życiu, podobnie jak stosowane w nich substancje chemiczne, takie jak ftalany. Naukowcy z Milken Institute School of Public Health na George Washington University odkryli w ostatnich latach, że fast foody mogą być szczególnie bogatym źródłem ekspozycji.

W badaniu zebrali 64 próbki żywności z 6 różnych restauracji w San Antonio w Teksasie, w tym z burgerowni, pizzerii i restauracji teksasko-meksykańskich. Przetestowali je wszystkie pod kątem obecności powszechnie zgłaszanych ftalanów, jak również innych plastyfikatorów, które zaczęły być używane jako rzekomo bezpieczniejsze alternatywy.

W sumie, 81 proc. artykułów spożywczych zawierało ftalan di-n-butylu (DnBP), podczas gdy 70 proc. zawierało również ftalan di(2-etyloheksylu) (DEHP), które zostały uznane za możliwe czynniki przyczyniające się do problemów z płodnością. Około 89 proc. żywności zawierało tereftalan di(2-etyloheksylu) (DEHT), nieftalanowy plastyfikator.

Niektóre badania sugerują, że DEHT może być bezpieczniejszym związkiem chemicznym niż inne ftalany, ale nie został jeszcze dokładnie przebadany, więc wszelkie wnioski na temat jego względnego bezpieczeństwa u ludzi są nadal spekulatywne. Artykuły mięsne, w tym cheeseburgery i burrito z kurczaka miały najwyższy poziom każdego z tych chemikaliów.

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (9)