Kawiarnia we własnym domu - test ekspresu Philips Saeco Intelia Cappuccino

Kawiarnia we własnym domu - test ekspresu Philips Saeco Intelia Cappuccino

Kawiarnia we własnym domu - test ekspresu Philips Saeco Intelia Cappuccino
19.12.2012 14:59

Polacy kochają kawę. Większość z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki tego aromatycznego i pobudzającego napoju. Coraz częściej, zamiast kawy rozpuszczalnej, czy "zalewajki" użytkownicy inwestują w domowe ekspresy do kawy. Do wyboru mamy zwykle ekspresy przelewowe, ekspresy kapsułkowe oraz te, najbardziej zbliżone do tych znanych z najlepszych kawiarni - w pełni automatyczne ekspresy ciśnieniowe. Jedno z takich urządzeń - Philips Saeco Intelia Cappuccino trafiło do naszej redakcji. Jego główną zaletą jest system, który automatycznie dodaje mleko do przyrządzanych napojów. Czy wydatek rzędu 2100 zł się opłaca? Czy kawa z ekspresu Philipsa jest taka, jaką obiecuje producent w reklamie? Sprawdziliśmy to.

Budowa i wyposażenie

Philips Saeco Intelia Cappuccino to w pełni automatyczny, zintegrowany ekspres do kawy z elektronicznym sterowaniem. Jego budowa jest bardzo kompaktowa i całość zabiera znacznie mniej miejsca w kuchni, niż by to się mogło wydawać na pierwszy rzut oka. Ekspres wyposażono w zintegrowane elementy takie jak pojemnik na wodę (z możliwością instalacji filtra), pojemnik na fusy, pojemnik na kawę w ziarnach oraz dozownik do kawy mielonej. Rozmieszczenie poszczególnych elementów jest bardzo ergonomiczne i pozwalające na obsługę nawet wtedy, kiedy ekspres wciśniemy pomiędzy inne urządzenia . Zastrzeżenia budzi jedynie dozownik do kawy mielonej. Jego zamknięcie zostało zaprojektowane w taki sposób, że aby nasypać kawy, musimy używać dwóch rak, a i to nie uchroni nas przed jej rozsypaniem. To producent musi koniecznie poprawić! Dozownik umożliwia przygotowanie tylko jednej filiżanki napoju i za każdym razem trzeba do niego wsypywać odpowiednią porcję kawy.

Ekspres umożliwia nam zdefiniowanie ilości kawy używanej podczas każdego parzenia, temperatury przygotowywanych napojów, a także dokładnej ilości przygotowywanego napoju. W przypadku kawy cappuccino możemy zdefiniować ile w naszym napoju będzie mleka i pianki, a ile samej kawy. Programowanie ustawień jest proste i polega na uruchomieniu trybu programowania i podstawieniu pod dyszę filiżanki / kubka, których używamy najczęściej. Kiedy ocenimy, że ilość przygotowywanego napoju jest wystarczająca, wciskamy jeden przycisk i gotowe. Od tej pory ekspres będzie przygotował zaprogramowaną przez nas ilość napoju. Do dyspozycji mamy cztery programowalne przyciski: mała kawa, duża kawa, własny napój i właśnie cappuccino. Co ważne, samą ilość kawy (porcję zmielonych ziaren), a zatem moc naparu, możemy zmienić bezpośrednio przed przygotowaniem napoju, bez konieczności wchodzenia w głąb menu i manipulowania ustawieniami.

Philips Saeco Intelia Cappuccino w praktyce

Jak wspominaliśmy wcześniej, obsługa ekspresu jest bardzo prosta i intuicyjna, a całość obsługi związanej z przygotowaniem wybranego napoju ogranicza się naciśnięcia jednego przycisku na obudowie. Po włączeniu ekspresu następuje automatyczny proces płukania tak, aby usunąć z wewnętrznych przewodów nieświeżą wodę lub resztki wcześniej przygotowywanego napoju. Taki sam cykl płukania następuje po wyłączeniu urządzenia. Musimy tutaj pamiętać, aby podstawić pod dyszę ekspresu jakieś naczynie, ponieważ pojemność tacy ociekowej jest ograniczona.

Obraz
© Ekspres da się ustawić nawet na niewielkiej przestrzeni (fot. WP.PL)

Zbiornik na wodę umożliwia przygotowanie około 6-7 filiżanek kawy. Podobną pojemność ma pojemnik na fusy. Napełniony do pełna pojemnik na mleko wystarczy natomiast na przygotowanie około 5-6 kaw typu cappuccino przy ustawieniach, gdy spienione mleko stanowi 2/3 napoju a 1/3 to kawa.

Sposób w jaki Philips Saeco Intelia Cappuccino przygotowuje kawę powinien zaspokoić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Żarnowy młynek nie rozgrzewa nadmiernie ziaren kawy przy mieleniu, a więc „nie przepala”. ich, przez co kawa pozbawiona jest nadmiernej ilości goryczki. Smak otrzymywanych napojów, zarówno klasycznego espresso, dużej kawy, czy cappuccino jest dokładnie taki, jakiego można oczekiwać. Szczególnie cappuccino przypomina zarówno smakiem, jak i wyglądem to, które podawane jest w dobrych kawiarniach. Witać tutaj, że opracowywany od lat przez Saeco system zaparzania kawy sprawdza się i osiągnął poziom, który dostępny był wcześniej dla profesjonalnych ekspresów kolbowych. Co do smaku, koloru i aromatu kawy nie mamy najmniejszych zastrzeżeń.

Obraz

Bardzo praktycznie wypada też system automatycznego dodawania mleka i przyrządzania cappuccino. Mleko jest spieniane bardzo dobrze, a wygoda tego rozwiązania przekonała nas, że ręczne spienianie mleka za pomocą dyszy z parą wodną to system już archaiczny. Automatyzacja spieniania sprawia również, że dodawane mleko ma idealnie dobraną temperaturę.

Podsumowanie

Philips Saeco Intelia Cappucino można kupić za 2100 zł. To około 4000 do 5000 zł taniej od bardziej zaawansowanych ekspresów, które mogą przyrządzać większą ilość kaw mlecznych w sposób całkowicie automatyczny – takie ekspresy to np. Philips Saeco Xelsis, DeLonghi Primadonna, czy Krups Barista. Biorąc pod uwagę ogromną przepaść cenową jaka dzieli te urządzenia od testowanej Intelii Cappuccino, z czystym sumieniem można polecić Intelię jako jeden z najlepszych wyborów dla domowego smakosza kawy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)