Kakao zamiast energetyków? Badanie pokazuje, jak po nim działa mózg
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wypicie naturalnego kakao zwiększa dotlenienie mózgu i wpływa pozytywnie na zadania umysłowe, dowiodło badanie opublikowane w Scientific Reports.
Badaniem objęto 18 osób. Przed podjęciem wymagającego zadania umysłowego podano im kakao bogate we flawonole, związki organiczne występujące w owocach, warzywach i roślinach leczniczych. U 14 badanych zaobserwowano poprawę funkcji mózgu.
Po dwóch godzinach od spożycia kakao badani inhalowali się powietrzem o zwiększonej zawartości dwutlenku węgla (5 proc. wobec naturalnych 0,04 proc.). Następnie otrzymali do wykonania skomplikowane zadania wymagające skupienia i podejmowania decyzji.
Okazało się, że osoby, które spożyły kakao bogate we flawonole miały silniejszą i szybszą reakcję dotleniającą mózg niż przed spożyciem lub po spożyciu kakao z niskimi poziomami flawonoli.
Zobacz także
Osoby, które spożyły "bogate kakao" wykonywały o 11 proc. szybciej skomplikowane zadania. Jednak w przypadku łatwiejszych zadań nie zauważono znacznych zmian. Nie zauważono ich także wśród osób, które w normalnej sytuacji mogą pochwalić się wysokim natlenieniem mózgu.
W podsumowanie badacze napisali, że zwiększenie aktywności naczyń krwionośnych mózgu na skutek spożycia flawonoli przekłada się na zwiększenie zdolności poznawczych.