Kakao zamiast energetyków? Badanie pokazuje, jak po nim działa mózg

Kakao musi być mało przetworzone
Kakao musi być mało przetworzone
Źródło zdjęć: © Getty Images
Bolesław Breczko

24.11.2020 14:12, aktual.: 02.03.2022 14:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wypicie naturalnego kakao zwiększa dotlenienie mózgu i wpływa pozytywnie na zadania umysłowe, dowiodło badanie opublikowane w Scientific Reports.

Badaniem objęto 18 osób. Przed podjęciem wymagającego zadania umysłowego podano im kakao bogate we flawonole, związki organiczne występujące w owocach, warzywach i roślinach leczniczych. U 14 badanych zaobserwowano poprawę funkcji mózgu.

Po dwóch godzinach od spożycia kakao badani inhalowali się powietrzem o zwiększonej zawartości dwutlenku węgla (5 proc. wobec naturalnych 0,04 proc.). Następnie otrzymali do wykonania skomplikowane zadania wymagające skupienia i podejmowania decyzji.

Okazało się, że osoby, które spożyły kakao bogate we flawonole miały silniejszą i szybszą reakcję dotleniającą mózg niż przed spożyciem lub po spożyciu kakao z niskimi poziomami flawonoli.

Osoby, które spożyły "bogate kakao" wykonywały o 11 proc. szybciej skomplikowane zadania. Jednak w przypadku łatwiejszych zadań nie zauważono znacznych zmian. Nie zauważono ich także wśród osób, które w normalnej sytuacji mogą pochwalić się wysokim natlenieniem mózgu.

W podsumowanie badacze napisali, że zwiększenie aktywności naczyń krwionośnych mózgu na skutek spożycia flawonoli przekłada się na zwiększenie zdolności poznawczych.

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (5)
Zobacz także