Jak dobrze naostrzyć nóż?

Jak dobrze naostrzyć nóż?

Jak dobrze naostrzyć nóż?
Źródło zdjęć: © Fotolia | Minerva Studio
24.07.2015 16:21
Obraz
© (fot. Fotolia / Minerva Studio)

Nie ma kuchni bez noża - to proste i trywialne, ale prawdziwe. Jak zatem o niego dbać, kiedy naostrzyć i, co najważniejsze, w jaki sposób to zrobić? O tym dziś w naszym poradniku.

Nóż to najważniejszy przedmiot w kuchni. Bez niego nie poradzi sobie żadna perfekcyjna pani domu. Co zatem zrobić, gdy sprzęt odmówi nam posłuszeństwa i bezlitośnie się stępi? Wiadomo odpowiedź nasuwa się sama: "Wystarczy go naostrzyć!". Okazuje się jednak, że sprawa nie jest tak banalna, jakby mogło się wydawać. Poniżej znajdziecie kilka porad, które sprawią, że nóż będzie współpracował z nami jak najdłużej.

Nie czekaj aż się stępi!

Najważniejsza jest prewencja. Warto go naostrzyć przynajmniej raz albo dwa razy w miesiącu. Aby sprawdzić czy nóż jest nadal ostry, należy przeprowadzić krótki test. Do tego przyda ci się zwykła kartka papieru. Spróbuj bez użycia siły przeciąć ją nożem. Jeśli czynność wykonasz bez problemu, ostrze jest jeszcze dobre, natomiast jeśli nie będziesz w stanie przeciąć kartki bądź ta się postrzępi - warto wtedy sięgnąć po ostrzałkę.

Obraz
© (fot. Fotolia)

Wybór ostrzałki

Zanim jednak zabierzesz się za ostrzenie, powinieneś zakupić do tego odpowiedni sprzęt. Wybierając ostrzałkę, powinieneś kierować się przede wszystkim swoją wygodą. Możesz wybrać taką, która mocuje się do blatu bądź taką, którą będziesz trzymać w ręku. Do grona tych ostatnich należą również plastikowe przyrządy wyposażone w dwa metalowe ostrza wraz ze specjalną prowadnicą, po której przesuwamy nóż. Jeśli posiadamy nóż ceramiczny, w tym przypadku najlepszym wyborem będą diamentowe kamienie.

Przygotowanie noża

Przed ostrzeniem nóż powinien być czysty. Niestety nawet najdrobniejsze zanieczyszczenie może zapchać ostrzałkę, co spowoduje, że nie naostrzymy go prawidłowo. Dlatego najlepiej jest najpierw go dokładnie umyć, a potem wysuszyć. Pamiętajmy, że każdy nóż ma fabryczny kąt ostrzenia, do którego powinniśmy się dostosować, jeśli zależy nam na dokładności. Co zrobić, jeśli nie wiesz skąd wziąć informację? Podpowiadamy - zazwyczaj duże noże kuchenne są ostrzone pod kątem 20 stopni, za to pozostałe około 15 stopni. Niestety jeśli zrobimy to pod nieregularnym kątem, spowoduje to brak jednolitej struktury ostrza, co odbije się na nieprecyzyjności ostrza.

Obraz
© (fot. Fotolia / Gresei)

No to... do dzieła!

Jeśli przy zakupie ostrzałki wybrałeś taką, do której wkładasz jedynie ostrze i przesuwasz, to sprawa jest jasna. Natomiast jeśli zdecydowałeś się na osełkę, musisz się trochę bardziej postarać. W tym przypadku pamiętaj, żeby nóż cały czas trzymać po skosie, ostrzem do przodu, zachowując właściwy kąt ostrzenia. Ruchy powinny być dynamiczne i płynne. Raz po jednej stronie, raz po drugiej noża. Nie należy również zbyt mocno przyciskać go do ostrzałki.

Nie rób z noża brzytwy!

We wszystkim należy zachować umiar. Dlatego też nie wolno przesadzać z nadmierną ostrością. Jeśli będziemy robić zbyt często, to przy codziennym użyciu w kuchni, nóż szybciej się stępi i wyszczerbi.

Co w przypadku gdy nie mamy ostrzałki?

Jeśli pod ręką nie mamy profesjonalnego sprzętu w postaci ostrzałki do noża, wyjątkowo możemy do tego wykorzystać zwykły kubek. Wystarczy tylko odwrócić go do góry dnem i ostrzymy nóż pod kątem około 30 stopni, przeciągając go po kawałku nieoszklonej porcelany. Czynność powtarzamy kilka razy z obu stron, wycieramy nóż i gotowe. Pamiętajmy jednak, że ostrzenie noża bez właściwego sprzętu, np. o parapet, może spowodować uszczerbienie ostrza.

Źródło: mporady.pl / mamkuchnie.pl / WP

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)