Idealnie ugotowane jajko. Trzeba gotować je dłużej niż w przepisie
W łoscy naukowcy postanowili opracować metodę idealnego gotowania jajek, dzięki której zachowają one idealny smak, konsystencję, a także wartości odżywcze. Opracowany przez nich sposób może oznaczać prawdziwą kuchenną rewolucję, jednak ma istotną wadę - zajmuje naprawdę wiele czasu.
Perfekcyjne jajko na twardo należy gotować 32 minuty - ustalili badacze z Uniwersytetu Fryderyka II w Neapolu oraz Narodowej Rady ds. Badań Naukowych Włoch, a wyniki swojej pracy opublikowali na łamach czasopisma "Communications Engineering". Z czego wynika tak długi czas gotowania?
Włoscy naukowcy postanowili ugotować jajko tak, aby ścięte żółtko i białko miały optymalną strukturę, i aby zachować możliwie dużo wartości odżywczych. Kluczowym wyzwaniem okazał się w tym przypadku fakt, że dla uzyskania najlepszych efektów żółtko i białko należy poddać oddziaływaniu różnych temperatur.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uniwersalne słuchawki z gamingowym twistem! Test Mad Dog GH750K
Zawierające albuminę białko powinno być poddane oddziaływaniu temperatury 85 stopni Celsjusza, gdy dla żółtka wystarczy 65 stopni (co jest sprzeczne z większością przepisów). Jak wynika z przeprowadzonych eksperymentów, zwykłe, wielominutowe gotowanie powoduje zbyt mocne ścięcie żółtka, a czasochłonne gotowanie metodą sous vide niedostatecznie ścina białko.
Idealny sposób gotowania jajek
Dzięki badaniom sensorycznym, a także zastosowaniu jądrowego rezonansu magnetycznego i spektrometrii masowej o wysokiej rozdzielczości, włoscy naukowcy opracowali metodę optymalnej obróbki termicznej jajek na twardo.
Jak wynika z doświadczeń, jajka należy gotować przez dwie minuty we wrzącej wodzie, a następnie przenieść je - na kolejne dwie minuty - do wody o temperaturze 30 stopni Celsjusza. Proces ten należy powtarzać wielokrotnie przez 32 minuty. Tak przygotowane jajka mają - zdaniem badaczy - najlepszą konsystencję, ale także najwięcej korzystnych dla zdrowia polifenoli.
Łukasz Michalik, dziennikarz Wirtualnej Polski