Idealnie ugotowane jajko. Trzeba gotować je dłużej niż w przepisie

Włoscy naukowcy postanowili opracować metodę idealnego gotowania jajek, dzięki której zachowają one idealny smak, konsystencję, a także wartości odżywcze. Opracowany przez nich sposób może oznaczać prawdziwą kuchenną rewolucję, jednak ma istotną wadę - zajmuje naprawdę wiele czasu.

Idealne jajka gotujemy dłużej niż w przepisie
Idealne jajka gotujemy dłużej niż w przepisie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Max 4e
Łukasz Michalik

Perfekcyjne jajko na twardo należy gotować 32 minuty - ustalili badacze z Uniwersytetu Fryderyka II w Neapolu oraz Narodowej Rady ds. Badań Naukowych Włoch, a wyniki swojej pracy opublikowali na łamach czasopisma "Communications Engineering". Z czego wynika tak długi czas gotowania?

Włoscy naukowcy postanowili ugotować jajko tak, aby ścięte żółtko i białko miały optymalną strukturę, i aby zachować możliwie dużo wartości odżywczych. Kluczowym wyzwaniem okazał się w tym przypadku fakt, że dla uzyskania najlepszych efektów żółtko i białko należy poddać oddziaływaniu różnych temperatur.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Zawierające albuminę białko powinno być poddane oddziaływaniu temperatury 85 stopni Celsjusza, gdy dla żółtka wystarczy 65 stopni (co jest sprzeczne z większością przepisów). Jak wynika z przeprowadzonych eksperymentów, zwykłe, wielominutowe gotowanie powoduje zbyt mocne ścięcie żółtka, a czasochłonne gotowanie metodą sous vide niedostatecznie ścina białko.

Idealny sposób gotowania jajek

Dzięki badaniom sensorycznym, a także zastosowaniu jądrowego rezonansu magnetycznego i spektrometrii masowej o wysokiej rozdzielczości, włoscy naukowcy opracowali metodę optymalnej obróbki termicznej jajek na twardo.

Jak wynika z doświadczeń, jajka należy gotować przez dwie minuty we wrzącej wodzie, a następnie przenieść je - na kolejne dwie minuty - do wody o temperaturze 30 stopni Celsjusza. Proces ten należy powtarzać wielokrotnie przez 32 minuty. Tak przygotowane jajka mają - zdaniem badaczy - najlepszą konsystencję, ale także najwięcej korzystnych dla zdrowia polifenoli.

Łukasz Michalik, dziennikarz Wirtualnej Polski

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)