Grill elektryczny - teraz możesz grillować przez cały rok!

Coraz bardziej popularne stają się grille elektryczne, które polecane są nie tylko miłośnikom ogródkowego grillowania, ale również osobom, które chciałyby pogrillować w zaciszu domowej kuchni. Co więcej, dobry elektryczny grill pozwoli nam przygotować pyszne dania bez względu na pogodę, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę. Tak naprawdę wystarczy, że w miejscu grillowania będziemy mieli dostęp do gniazdka elektrycznego.

Grill elektryczny - teraz możesz grillować przez cały rok!
Źródło zdjęć: © Fotolia | wmiami

Z roku na rok grillowanie zyskuje coraz więcej entuzjastów, zarówno wśród osób młodych, jak i tych trochę starszych. Wszyscy uwielbiamy ten niepowtarzalny smak i zapach grillowanych potraw, który kojarzy nam się z majówką spędzoną w ogrodzie lub wypadem za miasto. Ale czy prawdziwi miłośnicy grillowania muszą czekać aż do wiosny, aby rozkoszować się smakiem kiełbaski czy karkówki z rusztu? Okazuje się, że nie. Dla nich istnieje świetna alternatywa, dzięki której o każdej porze roku mogą swobodnie grillować. Grille elektryczne, bo o nich tu mowa, bardzo szybko stały się popularne i co ciekawe, coraz więcej osób zamienia tradycyjny sprzęt na bardziej nowoczesne urządzenie. Jednak zanim dokonamy zakupu urządzenia, powinniśmy dokładnie zastanowić się, który model będzie w stanie spełnić nasze oczekiwania. W tym przypadku wygląd oraz marka to nie wszystko. Tutaj liczą się przede wszystkim parametry oraz wygoda użytkowania. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, zanim wybierzemy się do sklepu?

Rodzaje grilli elektrycznych

Pierwszą decyzję, jaką musimy podjąć, to jego rodzaj. Do wyboru mamy grill tradycyjny z rusztem, grill tradycyjny z płytą oraz grill raclette. W przypadku grilla z rusztem musimy pamiętać, że tłuszcz kapać będzie bezpośrednio na grzałkę, co może sprawić nam spory kłopot przy myciu urządzenia. Przyczynia się to również do powstawania dymu, który w zamkniętych pomieszczeniach może być uciążliwy. Dlatego warto rozważyć zakup elektrycznego grilla, który wyposażony jest w teflonową płytę, a tłuszcz odprowadzany jest rynienkami do specjalnego naczynia.

Na sklepowych półkach możemy znaleźć również grille plancha i raclette. Pierwsze mają płaską powierzchnię, umożliwiającą równomierne opiekanie, drugie składają się z dwóch, odrębnych poziomów. Grille raclette polecamy tym, dla których gotowanie jest czymś więcej niż obowiązkiem. Jest to wielofunkcyjne urządzenie w kształcie koła, które posiada kilka minipatelni. Dzięki takiemu rozwiązaniu, możemy w tym samym czasie przygotować różne potrawy.

Obraz
© (fot. Fotolia / maewjpho)

Otwarty czy zamknięty?

Zacznijmy od modelu otwartego, czyli tzw. modeli bez pokrywy, na których możemy przygotować jednocześnie kilka różnych potraw. Mają one zazwyczaj możliwość wyboru (zmiany) kilku powierzchni grzejnych: tradycyjny ruszt, płytę płaską, karbowaną, mieszaną, wymienną lub nawet dwustronną. Jeśli wybierzemy taki model, zwróćmy uwagę, czy ruszt można zdemontować i czy jest podzielony na części, co znacznie ułatwi nam proces czyszczenia. Pamiętajmy również, że zarówno powierzchnia grillująca, jak i pojemnik na wodę powinny być pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Jeśli domownicy nie są przywiązaniu do tradycyjnego przygotowania potraw na grillu, można zdecydować się na urządzenie zamknięte. Wyglądem przypomina on zwykły opiekacz. Decydując się na model zamknięty warto sprawdzić, czy płyty grillujące można wyjąć i umyć w zmywarce. Oczywiście, ważny jest również nienagrzewający się uchwyt i szczelne zamknięcie grilla. Co ważne, ten typ grilla można rozłożyć, dzięki czemu zyskujemy większą powierzchnię grillowania, a to może się przydać na wypadek większej liczby gości.

Moc urządzenia

W pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się nad mocą urządzenia. Podobnie, jak w przypadku innych urządzeń elektrycznych, to właśnie ona odgrywa najważniejszą rolę. Im będzie ona wyższa, tym szybciej nagrzeją się grzałki, a co za tym idzie szybciej nasze potrawy będą gotowe. Warto zwrócić uwagę na to, czy w komplecie znajduje się pokrywa, dzięki której nie tylko skrócimy czas grillowania, ale również zaoszczędzimy energię.

Dodatkowo, możemy poszukać takiego grilla, który posiada regulację poziomu górnej pokrywy. W przypadku, gdy mamy małą kuchnię i chcemy zaoszczędzić trochę miejsca, warto jest wybrać grill z możliwością przechowywania w pionie i specjalnym uchwytem na przewód. Dzięki temu urządzenie spokojnie zmieści się w szafce kuchennej, a praktyczny schowek rozwiąże problem plączącego się kabla.

Oprócz tego wybierajmy urządzenie, które posiada specjalny regulator, który dopasowuje temperaturę do rodzaju grillowanej potrawy. Wystarczy włączyć odpowiedni przycisk, aby automatycznie została ustawiona odpowiednia dla naszego dania temperatura. Niektóre urządzenia zwalniają nas z konieczności pamiętania o tym, w jakiej temperaturze należy przygotowywać daną potrawę. Przełącznikami wybieramy np. drób, rybę, warzywa, a urządzenie samoczynnie ustawi parametry pracy.

Obraz
© (fot. Fotolia / wideonet)

Włącznik

W tym przypadku wydawałoby się, że jest to oczywiste wyposażenie każdego urządzenia elektrycznego. Okazuje się jednak, że nie każdy model grilla go posiada. Jeśli nie zauważymy na urządzeniu oddzielnego przycisku, to grill będziemy mogli wyłączyć dopiero po wyjęciu kabla z sieci. Takie rozwiązanie nie dla wszystkich będzie wygodne i może znacznie utrudnić przyrządzanie potraw.

Cena

W zależności od zasobności naszego portfela, ceny grilla elektrycznego zaczynają się od 5. zł, ale oczywiście w sprzedaży są też takie za kilkaset złotych. Pamiętajmy jednak, że korzystanie z grilla elektrycznego w domu ma tę zaletę, że podczas smażenia urządzenie w większości przypadków nie wydziela dymu. Dzięki temu nie musimy martwić się o zadymione pomieszczenie oraz narzekania sąsiadów zza ściany. Za to przyrządzanie potraw z grilla docenimy przede wszystkim wtedy, gdy pogoda nie sprzyja przebywaniu na świeżym powietrzu.

I na koniec mała ciekawostka. Wielbiciele tradycyjnego grillowania zwykle narzekają, że w przypadku grilli elektrycznych brakuje tego, co najważniejsze - dymu. Aby go wytworzyć podczas smażenia dodaj szczyptę ulubionych suchych ziół, które delikatnie się paląc wytworzą aromatyczną woń i nadadzą twoim potrawom specyficznego posmaku!

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)