Trwa ładowanie...

Facebook z nowymi narzędziami kontroli prywatności. "Śledziło mnie" 251 stron

Facebook pozwala teraz kontrolować, w jaki sposób śledzi użytkowników na stronach poza portalem. W tym celu uruchomił narzędzie do sprawdzania, które strony wysyłają Facebookowi informacje o użytkownikach i umożliwił usunięcia historii tzw. stron trzecich.
Share
Jak odblokować kogoś na fb? Instrukcja krok po kroku
Jak odblokować kogoś na fb? Instrukcja krok po krokuŹródło: iStock.com
d1k4w5u

Nowe narzędzie udostępnione przez Facebooka użytkownikom nazywa się "Aktywność poza Facebookiem". Na komputerze stacjonarnym funkcję można znaleźć przechodząc do menu Ustawienia (rozwijając małą strzałkę w prawym górnym rogu strony)>Twoje informacje na Facebooku>Aktywność poza Facebookiem. Na komórce należy kliknąć trzy poziome kreski a następnie Ustawienia i prywatność>Ustawienia i zjechać do zakładki "Twoje informacje na Facebooku" i wybrać "Aktywność poza Facebookiem".

Przechodząc do nowej funkcji na początku użytkownik zobaczy jej krótki opis i do czego jest przeznaczona. Tutaj można się dowiedzieć m.in. w jaki sposób zewnętrzne strony dzielą się z Facebookiem informacjami i jakie są to informacje. Ogólnie wszystkie strony, na których znajdują się przyciski "lubię to" lub "udostępnij na Facebooku" mogą dzielić się z portalem informacjami o użytkownikach. Ponadto mogą to robić też strony, na których znajdują się pola do pisania komentarzy z wykorzystaniem facebookowego konta.

d1k4w5u

Oprócz tego strony mogą też zbierać i dzielić się informacjami przez tzw. facebookowy piksel. Jest to kod zaszyty w stronie, którego użytkownik nie widzi i nie wie, że strona współpracuje z Facebookiem.

Aby zobaczyć, które strony wysyłały o nas informacje należy kliknąć okrągłe loga witryn. Te wyświetlane na pierwszej stronie, to jedynie kilka przykładowych wyników, w rzeczywistości jest ich dużo więcej. W moim przypadku jest ich dokładnie 251. Dodatkowo Facebook informuje, że nie muszą to być wszystkie informacje, jakie portal posiada o użytkowniku. Są to m.in.: dane zebrane po wylogowaniu z Facebooka w przeglądarce, które Facebook zbiera, ale nie jest pewien, czy faktycznie dotyczą wcześniej zalogowanego użytkownika.

Z tego miejsca Facebook pozwala przejąć kontrolę nad aktywności poza portalem. Po pierwsze, użytkownik może usunąć historię, co spowoduje także wyczyszczenie niewyświetlanej, a przypisanej aktywności (po wylogowaniu). To jednak nie wpłynie na wysyłanie przez strony zewnętrzne informacji w przyszłości. W tym celu można wyłączyć konkretne strony, albo całą aktywność poza Facebookiem.

  facebook
Źródło: facebook

Po wyłączeniu aktywności poza Facebookiem reklamy będą mniej spersonalizowane

Ta ostatnia opcja może spowodować wylogowanie z niektórych usług, do których użytkownik logował się przy wykorzystaniu konta Facebooka i jednocześnie uniemożliwi logowanie się w ten sposób do nowych stron i usług.

d1k4w5u

Podziel się opinią

Share
d1k4w5u
d1k4w5u
Więcej tematów