WP
Internet

Facebook boi się odpływu użytkowników. Jedna zmiana ma temu przeciwdziałać

Facebook daje więcej czasu do namysłu. Kiedy postanowicie usunąć konto, okres pozwalający na jego przywrócenie będzie trwał dłużej niż miało to miejsce wcześniej. Powodów zmiany możemy się domyślać.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Facebook zawsze będzie za darmo
Facebook zawsze będzie za darmo (Facebook.com)
WP

"Jeśli od zainicjowania procesu usuwania konta nie minęło jeszcze 30 dni, możesz anulować ten proces. Po 30 dniach konto oraz wszystkie znajdujące się na nim informacje zostaną trwale usunięte i nie będzie można ich odzyskać" - informuje teraz Facebook na stronie internetowej.

Wcześniej portal społecznościowy pozwalał na 14 dni wątpliwości i po okresie dwóch tygodni całkowicie usuwał profil. "Wydłużenie okresu daje użytkownikom więcej czasu do namysłu" - komentują przedstawiciele serwisu.

A przy tym Facebook zwiększa swoje szanse na to, że uda się powstrzymać odpływ użytkowników. Ten jest już zauważalny. Z analizy wynika, że w ciągu ostatniego roku 26 proc. Amerykanów usunęło aplikację Facebooka ze swojego telefonu. Wynik ten jest więc dużo większy, niż po badaniach przeprowadzonych zaraz po wybuchu afery z Cambridge Analytica. Wówczas 17 proc. respondentów usunęło ze swoich telefonów facebookowe aplikacje, a 9 proc. pousuwało wszystkie konta.

WP

Również w Polsce zauważalny jest odpływ młodych użytkowników. W ciągu roku Facebook stracił 18 proc. korzystających z serwisu w wieku od 13 do 17 lat.

Chociaż Facebooka nie pogrążyło spotkanie z amerykańskimi senatorami, to zła passa społecznościowego giganta nadal trwa. Niedawno wyszło na jaw, że 50 mln użytkowników mogło stać się ofiarami hakerów. Nie opadł jeszcze kurz po tym, jak okazało się, że Facebook manipuluje wyborami, a doszła serwisowi kolejna wpadka - Facebook nie jest bezpieczny. Społecznościowy gigant może stracić nie tylko w oczach użytkowników, ale przede wszystkim po kieszeni. W związku z obowiązującym w Europie RODO Facebookowi grozi kara w wysokości 1,6 mld dolarów. To 4 proc. rocznych obrotów amerykańskiej korporacji.

Facebook: usunięcie konta

Co dzieje się z usuniętym po 30 dniach kontem? Profil, zdjęcia, posty, filmy i wszystkie inne dodane przez informacje zostają trwale skasowane. Nie można odzyskać żadnych dodanych treści ani nawet korzystać z Messengera. Nie da się również korzystać z funkcji Logowanie przez Facebooka w aplikacjach, w których było używane konto na Facebooku, takich jak Spotify czy Pinterest.

WP
Polub WP Tech
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP