Czy wiesz jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia?
Jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni, bez których trudno przyrządzić jakiekolwiek danie, jest deska do krojenia. Wydawałoby się, że to banalna sprawa, ale wybór odpowiedniej, takiej, która będzie bezpieczna oraz wygodna w użytkowaniu, może nastręczać wątpliwości.
Wśród desek do krojenia dominują produkty wykonane z drewna i plastiku. Ponadto do wyboru mamy także: bambusowe, szklane, marmurowe oraz stalowe.
_ Drewniane deski do krojenia _
Tradycyjnie deski do krojenia produkuje się z twardego drewna. W związku z tym warto poszukać deski z dębu, jesionu, gruszy, akacji lub wiśni. Jeszcze twardsze są buk, grab oraz cis. Z kolei heban, kokos i gwajak nie mają sobie równych. Ich zaletą jest fakt, że nie tępią noży, a drobne rysy oraz zarysowania powstałe podczas krojenia mogą się do pewnego stopnia same zasklepić. Niestety wadą desek drewnianych jest wchłanianie zapachów oraz trudność w utrzymaniu w czystości, a także mała odporność na temperaturę. Jeśli nie będą wystarczająco dobrze osuszane po użyciu, mogą nasiąkać wodą, co w konsekwencji doprowadzi do rozwoju drobnoustrojów. Drewnianą deskę możemy impregnować zwykłym olejem, którego używamy w kuchni oraz raz w tygodniu powinniśmy ją dezynfekować za pomocą soli.
_ Deski plastikowe _
Drugie pod względem popularności są deski wykonane z plastiku. Ich zaletą jest łatwość utrzymania w czystości, odporność na temperatury oraz wchłanianie zapachów. Do ich wad należy brak właściwości antybakteryjnych i zdolności do samozasklepiania się rys i zarysowań. Powinniśmy także liczyć się z faktem, że bardzo szybko się zużywają. Decydując się na deski z plastiku trzeba pamiętać o tym, aby wybrać kilka egzemplarzy i stosować je do krojenia różnych grup żywności, np. inne do mięsa, inne do warzyw i owoców. Ponadto należy wybierać taką, która ma najwyższy stopień twardości plastiku.
_ Bambusowe deski do krojenia _
Sprawiają wrażenie, że zostały wykonane z drewna. Nic bardziej mylnego, ponieważ zostały zrobione ze sprasowanej trawy. Bambus jest równie twardy, jak powyżej wymienione gatunki drewna. Deska jest lekka, odporna na uszkodzenia, nie chłonie wody ani zapachów, dzięki poprzecznemu ułożeniu włókien. Drobnoustroje również mają przez to utrudniony dostęp do jej wnętrza. Ponadto jest to ekologiczne rozwiązanie, ponieważ bambus jako surowiec jest stosunkowo szybko odnawialny.
_ Szklane deski kuchenne _
Szklaną deskę łatwo jest utrzymać w czystości. Jednak podczas krojenia warzyw i twardszych produktów mogą tworzyć się drobinki szkła. Wynika to z intensywnego kontaktu ostrza z deską. Ostry nóż ślizgający się pod desce nie jest zbyt wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem.
_ Deska z marmuru _
Marmurowe i szklane deski posiadają takie same wady i zalety. Nie nadają się one do krojenia twardych produktów. Kupując deskę z marmuru warto od razu wybrać ceramiczny nóż. Wówczas możemy ograniczyć wady tego materiału do minimum. Deska marmurowa bardzo dobrze sprawdza się także podczas serwowania ciepłych dań.
_ Deska ze stali _
Stalowa deska przede wszystkim charakteryzuje się tym, że łatwo utrzymać ją w czystości. Nie sprawia ona także problemów podczas konserwacji. Niemniej jednak szybko ulega zarysowaniom.
W każdej kuchni powinno znaleźć się kilka desek do krojenia. Dobrze by było, żeby suche produkty, surowe mięso, warzywa były krojone na osobnych deskach. Zapobiegniemy wtedy przedostawaniu się bakterii i drobnoustrojów do naszego pożywienia.
Powinniśmy również zwróć szczególną uwagę na higienę deski do krojenia. Zawsze wycierajmy ją do sucha. Jeśli to możliwe, myjmy ją odpowiednimi detergentami, a jeżeli zachodzi taka konieczność, impregnujmy i dezynfekujmy naturalnymi metodami. Zadbana deska na pewno posłuży długo oraz nie będzie stanowić zagrożenia dla domowników.