Są niemal we wszystkim. Mogą powodować tysiące zgonów rocznie
Ftalany – związki chemiczne obecne w tworzywach sztucznych – są nie tylko niebezpieczne dla zdrowia, ale i życia – alarmują naukowcy z New York University. Z przeprowadzonego przez nich badania wynika, że substancje te mogą co roku przyczyniać się do śmierci ok. 100 tys. Amerykanów.
Ftalany występują w wielu przedmiotach codziennego użytku, m.in. w plastikowych butelkach, zabawkach, klejach, wężach ogrodowych, opakowaniach foliowych i kosmetykach. Jak czytamy na łamach serwisu ekonsument.pl, ponad 19 proc. zabawek obecnych na rynku UE i przebadanych pod koniec 2017 r. zawierało ftalany, mimo że od 2005 r. zabraniają tego przepisy unijne.
Zakaz dotyczy wszystkich produktów, które mogą być gryzione i ssane przez dzieci oraz mieć dłuższy kontakt ze skórą. W wyrobach, które nie są przeznaczone dla dzieci, ftalany mogą być jednak stosowane.
Jak niebezpieczne są ftalany?
Autorzy badania, którego wyniki opublikowano zeszłym tygodniu na łamach Environmental Pollution, przekonują, że związki chemiczne mogą przedostawać się poprzez przedmioty do organizmu i wiązać się z otyłością, cukrzycą oraz chorobami serca. Naukowcy doszli do takich wniosków analizując stężenie ftalanów w moczu 5303 dorosłych Amerykanów.
Według badaczy, związki te mogą przyczyniać się co roku do przedwczesnej śmierci od 91 tys. do nawet 107 tys. obywateli USA w wieku 55-64 lata. Szczególnie narażone są osoby cierpiące na choroby układu krążenia.
Przedwczesne zgony tak dużej liczby obywateli USA mają też swoje konsekwencje ekonomiczne. Zdaniem autorów badania, krajowa gospodarka traci z tego powodu od ok. 40 do 47 mld dolarów rocznie (równowartość ok. 157 -185 mld złotych).
Jak unikać ftalanów?
– To badanie uzupełnia bazę danych na temat wpływu plastiku na organizm człowieka (...) – podkreśla jego główny autor, profesor Leonardo Trasande z NYU Langone Medical Center, cytowany przez Polską Agencję Prasową. Badacz wskazał, jak możemy ograniczyć wpływ ftalanów na nasz organizm. Wśród dobrych praktyk wymienił m.in. unikanie plastiku tak często, jak to możliwe. Prof. Trasande zaznaczył także, aby nie podgrzewać posiłków w mikrofali w plastikowych pojemnikach.
– To samo dotyczy mycia ich w zmywarkach. Wysoka temperatura może wpływać na wiązania chemiczne substancji zawartych w plastiku, powodując, że będą się one łatwiej wytrącać do znajdującej się w nich żywności – wyjaśnia prof. Trasande.