Brytyjscy medycy: wprowadźmy podatek na mięso. Dla klimatu i zdrowia

Wegańskie substytuty produktów odzwierzęcych.
Wegańskie substytuty produktów odzwierzęcych.
Źródło zdjęć: © Getty Images

05.11.2020 01:52, aktual.: 01.03.2022 14:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Koalicja brytyjskich pracowników sektora ochrony zdrowia wezwała do wprowadzenia do 2025 roku podatku klimatycznego na żywność, której produkcja ma destrukcyjny wpływ na środowisko, chyba że przemysł podejmie dobrowolne działanie w celu ograniczenia tego wpływu – donosi The Guardian.

Brytyjska The UK Health Alliance on Climate Change (UKHACC) skupia 10 brytyjskich uniwersytetów medycznych, Brytyjskie Stowarzyszenie Medyczne oraz renomowane czasopismo Lancet, reprezentując lekarzy, pielęgniarzy i innych profesjonalistów związanych z sektorem ochrony zdrowia. 

Grupa ta stwierdziła, że kryzys klimatyczny nie może być powstrzymany bez działania w celu ograniczenia konsumpcji wysokoemisyjnej żywności, takiej jak czerwone mięso czy nabiał. Koalicja podkreśla również, że bardziej zróżnicowana dieta jest też po prostu zdrowsza i może redukować wrażliwość na choroby.

Jedna czwarta emisji

Jej nowy raport proponuję serie rekomendacji, do których należy m.in. zakończenie stosowania ofert typu "kup jedno, a drugie dostaniesz gratis", ponieważ sprzyjają one marnowaniu żywności. Koalicja wzywa też do przeprowadzenia publicznych kampanii informacyjnych na temat diety, włączając w to kwestie klimatyczne oraz wydawania 2 mld funtów rocznie na katering w szkołach, szpitalach, domach opieki i więzieniach. 

Produkcja żywności jest odpowiedzialna za jedną czwartą emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Według licznych badań ograniczenie produktów odzwierzęcych na rzecz żywności pochodzenia roślinnego jest bardzo ważnym elementem w walce o zmniejszenie emisji.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (169)
Zobacz także