Brytyjscy medycy: wprowadźmy podatek na mięso. Dla klimatu i zdrowia
Koalicja brytyjskich pracowników sektora ochrony zdrowia wezwała do wprowadzenia do 2025 roku podatku klimatycznego na żywność, której produkcja ma destrukcyjny wpływ na środowisko, chyba że przemysł podejmie dobrowolne działanie w celu ograniczenia tego wpływu – donosi The Guardian.
05.11.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:40
Brytyjska The UK Health Alliance on Climate Change (UKHACC) skupia 10 brytyjskich uniwersytetów medycznych, Brytyjskie Stowarzyszenie Medyczne oraz renomowane czasopismo Lancet, reprezentując lekarzy, pielęgniarzy i innych profesjonalistów związanych z sektorem ochrony zdrowia.
Grupa ta stwierdziła, że kryzys klimatyczny nie może być powstrzymany bez działania w celu ograniczenia konsumpcji wysokoemisyjnej żywności, takiej jak czerwone mięso czy nabiał. Koalicja podkreśla również, że bardziej zróżnicowana dieta jest też po prostu zdrowsza i może redukować wrażliwość na choroby.
Jedna czwarta emisji
Jej nowy raport proponuję serie rekomendacji, do których należy m.in. zakończenie stosowania ofert typu "kup jedno, a drugie dostaniesz gratis", ponieważ sprzyjają one marnowaniu żywności. Koalicja wzywa też do przeprowadzenia publicznych kampanii informacyjnych na temat diety, włączając w to kwestie klimatyczne oraz wydawania 2 mld funtów rocznie na katering w szkołach, szpitalach, domach opieki i więzieniach.
Produkcja żywności jest odpowiedzialna za jedną czwartą emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Według licznych badań ograniczenie produktów odzwierzęcych na rzecz żywności pochodzenia roślinnego jest bardzo ważnym elementem w walce o zmniejszenie emisji.