Zmiany klimatu szkodzą ziemniakom. W przyszłości zdrożeją frytki i czipsy?

Zmiany klimatu szkodzą ziemniakom. W przyszłości zdrożeją frytki i czipsy?
Źródło zdjęć: © Fotolia
Adam Bednarek

31.12.2018 12:44, aktual.: 31.12.2018 12:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Im jest cieplej, tym gorzej dla ziemniaków. Wraz ze wzrostem temperatury zmniejsza się liczba plonów. W przyszłości może to mieć wpływ na cenę warzyw i produktów, które dzięki ziemniakom powstają.

O pracy chińskich i kanadyjskich naukowców pisze serwis Nauka w Polsce. W badaniach sprawdzono, jak wyższa temperatura wpływa na uprawy ziemniaków. Wnioski nie napawają optymizmem.

Przeanalizowano 55 gatunków uprawianych ziemniaków. Badania przeprowadzano w dwóch warunkach: w temperaturze 35 st. Celsjusza w ciągu dnia i 28 st.C w nocy oraz 22 st. C w dzień i 18 st. C w nocy (normalne warunki dla ziemniaków rosnących w Andach - czyli z regionu, z którego pochodzą).

Okazało się, że rozmiary największych bulw w wyższej temperaturze zmalały aż o 93 proc. w porównaniu do upraw, gdzie panuje temperatura zbliżona do obecnego klimatu. Nawet bulwy odporne na upały zmniejszyły się o 70 proc. Zaobserwowano przypadki, kiedy w wyższych temperaturach nie wykształciły się bulwy.

W Kanadzie w 2018 roku już spadła produkcja ziemniaków - o prawie 3 proc. względem 2017 roku. Naukowcy uważają, że wraz ze wzrostem temperatury na Ziemi zmniejszać się będzie liczba plonów, a co za tym idzie - wzrosną ceny warzywa. Możemy spodziewać się droższych ziemniaków także w Europie.

Wyższe ceny w Polsce zresztą już stały się faktem. Jak się okazuje, w ciągu ostatniego roku chleb zdrożał o 10 proc., mąka pszenna o 12 proc., a ziemniaki aż o 40 proc. To wszystko spowodowane było suszą i upałami, które dziesiątkowały uprawy, a także droższym paliwem i podwyżkami cen prądu dla firm.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (5)
Zobacz także