Zapoczątkowało cywilizację. Polacy je uwielbiają
Co było pierwsze: piwo czy chleb? Wielu historyków kwestionuje, czy proces fermentacji został odkryty przez ludzi pierwszy, czy zaś wypiek chleba doprowadził do procesu warzenia piwa. Ich chronologia jest jednak zbliżona.
Najstarsze dowody na istnienie piwa pochodzą z okresu między 3500 a 3100 r. p.n.e. i pochodzą od Sumerów z Mezopotamii, dzisiejszego Iranu. Uważa się jednak, że Sumerowie warzyli piwo tysiące lat wcześniej.
Dar bogów
Piwo było czczone jako dar bogów i często opiewane w poematach, mitach i pieśniach. Sumeryjska bogini piwa, Ninkasi, została wysławiona w poemacie "Hymn do Ninkasi", który zawierał również ich wczesny przepis na piwo.
Napój był spożywany codziennie i wytwarzany przez kobiety, kapłanki Ninkasi, które warzyły piwo w domu, jako element przygotowywania posiłków. Wytwarzany z fermentowanego chleba jęczmiennego, miał konsystencję owsianki i musiał być popijany przez słomkę, aby odfiltrować cząstki stałe i zioła.
Od Babilonu do Egiptu: piwo w prawie i medycynie
Produkcja piwa rozwinęła się pod rządami babilońskimi. Do 2050 r. p.n.e. piwo było produkowane komercyjnie, o czym świadczą paragony handlowe. Do tego udokumentowano 20 różnych odmian piwa, z których każda miała swój własny zestaw cech. Ponadto, zgodnie z Kodeksem Hammurabiego za niedolanie groziła śmierć.
Egipcjanie wierzyli również, że piwo pochodzi od bogów. Chociaż Tenenit była egipską boginią piwa, uważa się, że to Ozyrys nauczył ludzi warzenia. Podobnie jak w tradycji mezopotamskiej, kobiety również warzyły w domach w Egipcie piwo o konsystencji owsianki. Praktykę tę później przejęli mężczyźni.
Piwo było głęboko zakorzenione w kulturze egipskiej; duże browary komercyjne powstały w Egipcie około 3150 r. p.n.e. Egipcjanie płacili swoim robotnikom piwem, używali go w ponad 100 kuracjach medycznych i chowali członków rodziny królewskiej w miniaturowych browarach, jeśli zapragnęli go w zaświatach.
Starożytny proces
W Mezopotamii piwo warzono z pszenicy i jęczmienia, natomiast w Egipcie z jęczmienia i płaskurki, odmiany pszenicy. Starożytny proces warzenia piwa był dość pracochłonny i rozpoczynał się od słodowania zbóż. Polegało to na moczeniu ziaren w wodzie przez kilka dni, a następnie suszeniu ich na słońcu lub na gorących kamieniach. Słód mielono następnie na gruby proszek, który mieszano z wodą w celu uzyskania zacieru.
Następnie, zacier gotowano, a następnie odcedzano, aby usunąć łuski i inne ciała stałe. Powstały płyn, zwany brzeczką, gotowano ponownie i doprawiano ziołami i przyprawami. Na koniec brzeczkę fermentowano z drożdżami, w wyniku czego powstawało piwo.
Ze względu na brak profesjonalnych narzędzi, starożytni piwowarzy musieli polegać na swoich zmysłach, aby określić, kiedy to piwo jest gotowe do spożycia. W rezultacie starożytne piwo znacznie bardziej kwaśne i gorzkie niż to znane nam współcześnie. Było ono również szczególnie mocne.