Wyjątkowe odkrycie w Meksyku. Naukowcy wydobyli z gleby nowy antybiotyk
W tropikalnych lasach deszczowych Meksyku odkryto nowy antybiotyk. Jego unikatowe właściwości mogą przydać się szczególnie w rolnictwie. Można uzyskać z niego roślinny probiotyk, co przyczyni się do bardziej odpornych upraw.
10.10.2019 | aktual.: 10.10.2019 10:46
Międzynarodowy zespół naukowców odkrył nowy antybiotyk wytwarzany przez bakterię glebową z meksykańskiego lasu tropikalnego. Jego wyjątkowe właściwości mogą go uczynić niezwykle pożądanym w rolnictwie. Można uzyskać z niego roślinny probiotyk, co w znacznym stopniu przyczyni się do odpornych upraw.
Nieznany dotąd związek - phazolicin (nazwa w języku angielskim) wydobyto z gleby lasów Los Tuxtlas w południowym Veracruz. Zapobiega on działaniu szkodliwych bakterii w glebie niszczących korzenie dziko rosnących fasoli (Phaseolus vulgaris). Jako probiotyk dla roślin ma on jednak o wiele większe możliwości.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Nature Communications.
Odkrycie w meksykańskich lasach
- Odporność na antybiotyki to wielki problem zarówno w medycynie, jak i rolnictwie, a ciągłe poszukiwanie nowych antybiotyków jest bardzo ważne, ponieważ mogą one prowadzić do opracowania nowych środków przeciwbakteryjnych - mówi profesor biologii molekularnej i biochemii Konstantin Sewerinow z Rutgers University, jeden z autorów publikacji.
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakterii, które zapewniają ludziom korzyści zdrowotne. Mogą być także korzystne dla roślin, utrzymując je w zdrowiu i zapewniając im odporność. Nowy antybiotyk zapobiega przedostawaniu się szkodliwych bakterii do systemów korzeniowych roślin fasoli oraz najprawdopodobniej również innych roślin.
- Mamy nadzieję, że bakteria może być stosowana jako probiotyk dla roślin, ponieważ zapobiega rozwojowi innych, potencjalnie szkodliwych bakterii w ich systemie korzeniowym, co może mieć ogromne znacznie w rolnictwie – stwierdził Sewerinow.
Bakteria wytwarzająca nowo odkryty związek, jest niezidentyfikowanym dotąd gatunkiem bakterii z rodzaju Rhizobium. Podobnie jak inne drobnoustroje z tego rodzaju, tworzy ona guzki na korzeniach fasoli i dostarcza roślinom azot, w efekcie czego są one silniejsze. W przeciwieństwie do innych podobnych bakterii, chroni także rośliny przed szkodliwymi mikrobami.
Jak twierdzą naukowcy, antybiotyk można wykorzystać nie tylko w uprawach fasoli, ale także grochu, ciecierzycy, soczewicy, orzeszków ziemnych, soi i pozostałych roślin strączkowych.
Związek produkowany przez bakterie jest klasą peptydu wytwarzanego w rybosomie i ma on szerokie zastosowania biologiczne. Naukowcy odkryli, że antybiotyk nie tylko może atakować różnorodną grupę komórek bakteryjnych, ale również potrafi zaburzać ich zdolność do syntezy białek.