Ultraprzetworzona żywność zalewa rynek. To wpływa na zdrowie
Eksperci z całego świata ostrzegają przed szkodliwością ultraprzetworzonej żywności, która zdobywa popularność na globalnym rynku.
Jak podaje PAP, pnad czterdziestu specjalistów skrytykowało światowych producentów żywności za intensywną promocję produktów ultraprzetworzonych. Strategie te prowadzą do wzrostu otyłości oraz przedwczesnej umieralności.
- Mamy dowody, że spożycie ultraprzetworzonej żywności (UPF) zwiększa się na całym świecie na skutek intensywnych działań korporacji – stwierdza główny autor publikacji prof. Carlos Augusto Monteiro, emerytowany profesor z Uniwersytetu w Sao Paulo.
Produkcja ultraprzetworzonej żywności (UPF) jest dla firm niezwykle korzystna finansowo, stąd ich brak zainteresowania mniej przetworzoną żywnością. Prof. Monteiro, który jako pierwszy wprowadził termin "ultraprzetworzona żywność" w 2009 roku, zauważa, że lobby spożywcze torpeduje inicjatywy promujące zdrowe żywienie.
TechNielogicznie [#1] - Czy misja Ignis była stratą pieniędzy?
Prof. Barry Popkin z University of North Carolina zauważa, że firmy spożywcze maksymalizują swoje zyski, przekształcając podstawowe ziarna w nijaką masę, wzbogaconą chemicznymi dodatkami.
Manipulacje badawcze
Zarzuty wobec przemysłu o sponsorowanie badań fałszujących wpływ UPF na zdrowie narastają. Review wskazuje, że badania finansowane przez korporacje częściej wykazują brak korelacji pomiędzy UPF a otyłością.
W Stanach Zjednoczonych 70 proc. sprzedawanych w sklepach produktów spożywczych to żywność ultraprzetworzona, niedroga i wygodna w użyciu. Według amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób w Atlancie w diecie amerykańskich dzieci 62 proc. spożywanych kalorii pochodzi z żywności UPF. W przypadku dorosłych Amerykanów przypada na nią 53 proc. spożywanych kalorii.Spożycie UPF poza USA i Unią Europejską szybko wzrasta - także w Brazylii, Kanadzie i Meksyku oraz w Chinach i Korei Południowej.
- To oznacza, że tradycyjna świeżo przygotowywana żywność szybko traci grunt – stwierdza prof. Maria Laura da Costa Louzada z Uniwersytetu w Sao Paulo.