Tłusty czwartek 2020. Zobacz, ile chemii kryje się w pączkach
Już dziś ulubiony dzień w roku każdego łasucha, czyli tłusty czwartek. Tradycja jedzenia pączków w ostatni czwartek przed wielkim postem w Polsce kontynuowana jest od lat. Ale czy wiecie, co tak naprawdę jecie?
20.02.2020 09:40
Tłusty czwartek to coroczna tradycja jedzenia pączków. Nazwa jest delikatnie myląca, chociaż nie zawsze tak było. Kiedyś tego dnia nie jadano pączków, a naprawdę tłuste potrawy. Natomiast skład wartości odżywczych tego wyrobu cukierniczego pokazuje zupełnie co innego. Według aplikacji Fitatu, jeden pączek posiada około 5,3 g białka, 10,8 g tłuszczu i aż 44,1 g węglowodanów, co przekłada się na około 300 kcal.
Skład chemiczny pączka - Politechnika Warszawska pokazuje infografikę
Studenci z Koła Naukowego Biotechnologów "Herbion" Politechniki Warszawskiej stworzyli infografikę przedstawiającą pączka od strony składu chemicznego. To taka ciekawostka w ramach tłustego czwartku. Zobaczcie sami, jak wygląda pączek od strony chemicznej.
Lukier pączka składa się z sacharozy oraz kwasu oleinowego. Marmolada powstaje natomiast z fruktozy oraz wody. Ciasto to mieszanina skrobi, kwasu 9-tetradecenowego, kwasu oleinowego, kwasu palmitynowego, laktozy oraz jajek.