Tak koronawirus rozprzestrzenia się w restauracji [Wideo]
Koronawirus atakuje na jesieni ze wzmożoną siłą, a eksperci ostrzegają, jak łatwo jest zarazić się, przebywając w zamkniętym pomieszczeniu. Eksperyment przeprowadzony w Japonii powinien wyjaśnić wątpliwości, czy np. przebywanie w restauracji bez maseczki jest bezpieczne..
14.10.2020 | aktual.: 14.10.2020 12:58
Eksperyment przeprowadzony w Japonii przez NHK we współpracy ze specjalistami ds. zdrowia miał na celu pokazanie, jak łatwo bakterie i wirusy mogą rozprzestrzeniać się w restauracjach, gdy wejdzie do niej jedna zarażona osoba. W tym celu przeprowadzono symulację typowej sytuacji w restauracyjnym bufecie.
W tym celu na dłonie jednej osoby została nałożona niewielka ilość farby, którą widać jedynie w świetle ultrafioletowym. Przenoszenie się farby miało zobrazować, jak rozprzestrzeniają się wirusy i bakterie. Wyniki eksperymentu można zobaczyć na filmie, który bardzo szybko zyskuje popularność w sieci.
Film pokazuje 10 osób wchodzących do restauracji, z których jedna została "zainfekowana". Każdy uczestnik podchodzi i korzysta z bufetu w normalny sposób, nie stosując dodatkowych środków ostrożności.
Na końcu możemy zobaczyć w świetle ultrafioletowym, w jaki sposób "wirusy" przeniosły się na jedzenie, naczynia, a nawet twarze niektórych uczestników eksperymentu.
- To wideo pokazało, że bardzo skutecznie koronawirus i inne patogeny rozprzestrzeniają się na różne powierzchnie i na ludzi - powiedział w rozmowie z CNN John Nicholls, profesor kliniczny patologii na Uniwersytecie w Hongkongu - i myślę, że naprawdę podkreśla potrzebę tego, co mówi się o higienie rąk, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się chorób.
Jednocześnie ekspert podkreśla, że sytuacja została stworzona na potrzeby filmu i może mieć niewiele wspólnego z rzeczywistością. Pokazuje jedynie, że brak higieny rąk znacząco zwiększa szanse na rozprzestrzenianie się wirusów.
Eksperci ostrzegają, że druga fala koronawirusa może być bardziej niebezpieczna, ponieważ częściej przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach z większą liczbą osób. Wiele z nich jest niestety również źle klimatyzowanych, co sprawia, że patogen dłużej pozostaje w powietrzu. O tym, jak koronawirurs rozprzestrzenia się w poszczególnych pomieszczeniach, możecie szczegółowo przeczytać w jednym z naszych ostatnich tekstów
Więcej na temat koronawirusa dowiesz się zapisując na nasz specjalny newsletter.