Tą dietą możesz obniżyć ryzyko choroby Alzheimera. Nowe badania
Dieta śródziemnomorska może obniżyć ryzyko Alzheimera, nawet u osób z genetyczną predyspozycją do tej choroby, wynika z badań amerykańskich naukowców.
Badania przeprowadzone przez naukowców z USA wskazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, nawet u osób z genetyczną predyspozycją. Dieta ta, jak sama nazwa wskazuje, popularna jest w regionie Morza Śródziemnego.
W ramach diety kładzie się nacisk na spożycie owoców, warzyw, oliwy z oliwek, ryb, orzechów i pełnych ziaren, ograniczając jednocześnie czerwone mięso, przetworzoną żywność i słodycze.
Ochrona genetyczna dzięki diecie
Zespół badawczy z Harvard T.H. Chan School of Public Health odkrył, że dieta śródziemnomorska może szczególnie chronić osoby posiadające dwie kopie wariantu genu APOE4, który znacznie zwiększa ryzyko Alzheimera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce
Jednym z powodów, dla których chcieliśmy zbadać dietę śródziemnomorską, jest to, że jest to jedyny sposób odżywiania, który w badaniu randomizowanym wykazano związek przyczynowo-skutkowy z korzyściami poznawczymi – mówi epidemiolożka Yuxi Liu z Harvard Chan School.
Choroba Alzheimera to złożone schorzenie, na które wpływają czynniki takie jak jakość snu, dieta i zdrowie psychiczne. Genetyka również odgrywa istotną rolę, a posiadanie jednej lub dwóch kopii genu APOE znacznie zwiększa ryzyko zachorowania.
Analiza danych i wyniki
Badacze przeanalizowali dane 4,2 tys. kobiet i 1,5 tys. mężczyzn, uwzględniając diagnozy demencji, nawyki żywieniowe i informacje genetyczne. Osoby, które ściśle przestrzegały diety śródziemnomorskiej, rzadziej wykazywały oznaki spadku funkcji poznawczych lub rozwijały demencję. Największe różnice zaobserwowano w grupie o najwyższym ryzyku genetycznym.
Dieta ta wpływała również na metabolity związane z demencją, szczególnie u uczestników z wysokim ryzykiem genetycznym.
W przyszłości metabolity mogą być używane do oceny ryzyka demencji i celowania w konkretne szlaki biologiczne w leczeniu. - W przyszłych badaniach chcemy zbadać, czy celowanie w konkretne metabolity poprzez dietę lub inne interwencje może zapewnić bardziej spersonalizowane podejście do redukcji ryzyka demencji - podsumowuje Liu.