Sztuka picia kawy, czyli jak prawidłowo degustować kawę

Sztuka picia kawy, czyli jak prawidłowo degustować kawę

Sztuka picia kawy, czyli jak prawidłowo degustować kawę
Źródło zdjęć: © Fotolia | arthurhidden
20.11.2015 14:06

Kawa, podobnie jak wino, posiada pewne reguły degustacji. Znając przynajmniej kilka z nich, można lepiej dostrzec właściwości smaku i aromatu tego czarnego naparu. Jej bogactwo jest przeogromne - kawa posiada około 1000 różnych posmaków, z czego same espresso ma ich ponad 600. Korzystając z kilku wskazówek, będziesz mógł na nowo odkryć urok tego napoju, który większość z nas pije każdego dnia.

Kawa dobrej jakości
Spośród wszystkich posmaków kawy, zazwyczaj czujemy tylko ten palonych ziaren. Jeśli chcemy w pełni delektować się tym napojem, z szerokiego asortymentu musimy wybrać odpowiedni produkt. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, skąd pochodzą ziarna i na skład mieszanki, a następnie na poziom palenia oraz jego datę. Zawsze powinniśmy wybierać kawę ziarnistą, a nie mieloną.

- _ Każdy rejon, w którym rosną kawowce, posiada charakterystyczne cechy, które odzwierciedlają się w smaku naparu, a w mieszankach ziaren z różnych regionów można odnaleźć jeszcze więcej interesujących posmaków. Kawa może być palona na różnym poziomie, od jasnego po bardzo ciemny. W przypadku tego ostatniego istnieje duże prawdopodobieństwo, że producent spalił ziarna głównie w celu ukrycia niepożądanych właściwości kawy złej jakości, czyli tej tańszej. Szczególną uwagę należy zwracać na datę palenia ziaren. A to dlatego, że kawa świeżo palona jest najbardziej aromatyczna. Aromat ten zostaje zachowany nie dłużej, niż przez okres pół roku. Należy z dużą dozą nieufności podchodzić do takich napisów na opakowaniach, jak "100 proc. Arabica najwyższej jakości", czy podobne frazy reklamowe, które w większości są tylko pustymi sloganami _- przestrzega Daniel Komorowski ekspert z firmy "Przyjaciele Kawy".

Obraz
© (fot. mat. prasowy / projekt komunikacja)

Sposoby przygotowywania
Optymalne właściwości aromatyczne kawowy napar uzyskuje dopiero wtedy, gdy jest przyrządzony jednym z trzech sposobów: _ espresso _, _ americano _ lub z Chemexu. Proces przyrządzania _ espresso _ pomaga wydobyć z kawy pełną gamę aromatów. Wynika to z tego, że kofeina nie przesłania właściwości nabytych przez ziarna w procesie obróbki. Kofeina wyodrębnia się z kawy w trakcie jej kontaktu z wodą. Im dłuższy jest ten kontakt, tym więcej kofeiny przechodzi do naparu. W procesie przygotowywania espresso woda przechodzi przez zmieloną kawę pod ciśnieniem w krótkim czasie, dzięki czemu zostaje zachowany prawdziwy smak i aromat kawy.

Kawa _ americano _ to z kolei _ espresso _ z dodatkiem gorącej wody. W tym wypadku aromat staje się delikatniejszy, przez co można łatwiej zidentyfikować subtelne posmaki kawy. Niektórzy smakosze najbardziej cenią właśnie tę metodę przygotowywania kawowego naparu. Trzecia z metod polega na przygotowaniu jej w Chemexie. Tym sposobem kawa (wyłącznie drobno mielona) jest zaparzana w filtrze przez zalanie gorącą wodą. Woda, powoli przeciekając przez kawę i filtr do szklanego naczynia, absorbuje aromat. Napar przygotowany tą metodą jest aromatyczny i delikatny. Jednak chcąc uzyskać maksimum smaku i zapachu, powinniśmy uważnie dobrać filtr, aby do naparu nie przedostał się posmak papieru.

Kluczowym elementem przyrządzania kawy jest odpowiednia temperatura wody. - _ Przygotowując napar, nieważne którą metodą, woda powinna mieć temperaturę między 92 a 94 stopnie Celsjusza. Jeśli jest ona wyższa, cały smak i aromat zostaną "spalone", a napar nabierze goryczki. Ponadto nie powinno się używać wody z kranu, a delikatniejszą - butelkowaną pitną (niemineralną) lub filtrowaną. Na koniec, na aromat ma wpływ stopień zmielenia kawowych ziaren. Nawet ta sama kawa, ale zmielona na różną grubość, za każdym razem będzie mieć inny smak _ - tłumaczy ekspert z "Przyjaciele Kawy".

Obraz
© (fot. Fotolia / awarts)

Degustacja
Kawę powinniśmy pić w porcelanowych filiżankach o grubych ściankach, dzięki czemu na dłużej zatrzyma ciepło. Natomiast absolutnie nie jest wskazana degustacja kawy z papierowych, jednorazowych kubków, bowiem papier zmienia smak napoju. W trakcie picia dobrze jest przepłukiwać usta wodą, aby za każdym razem lepiej odczuwać intensywność. Dzięki temu "orzeźwiamy" receptory smaku.

- _ Nawet, jeśli z uwagą dobrało się kawę ziarnistą, prawidłowo ją zmieliło i zaparzyło, to cały ten proces, mający na celu wydobycie z kawy jak najwięcej z jej smaku i aromatu, może zostać zniweczony jednym małym detalem - cukrem. Cukier "zaniża" smak i aromat, czyniąc z kawy po prostu słodki napój _ - mówi Daniel Komorowski.

Nauka przyrządzanie i degustacji kawy to żmudny i czasochłonny proces, wymagający przyswojenia pewnej wiedzy. Warto jednak zainwestować swój czas i opanować tę sztukę, gdyż wówczas smak pitej przez nas kawy będzie nieporównywalnie bogatszy. Dopiero wtedy będziemy w stanie odkryć jej prawdziwy, skrywany dotychczas urok.

_ Źródło: projektkomunikacja / WP _

AG

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)