Muchomory modne na Instagramie? Toksykolog: eksperymenty mogą zabić
Spożywanie muchomorów, w tym odmian "uznawanych" w internecie za nieszkodliwe lub psychodeliczne, może prowadzić do ciężkich zatruć, zapaści krążeniowej i oddechowej, a nawet śmierci – ostrzega prof. Natalia Pawlas. Radzi też, by powstrzymać się od zbierania grzybów nieznanych.
Toksykolodzy ostrzegają przed rosnącą w mediach społecznościowych, szczególnie w nagrywanych rolkach na Instagramie czy TikToku, modą na eksperymentowanie z różnymi odmianami muchomorów, w tym z tymi uznawanymi za nieszkodliwe lub psychodeliczne. Jednym z popularnych trendów jest spożywanie w różnych postaciach muchomorów czerwonych.
"Ryzyko pomyłki jest zbyt duże, by eksperymentować"
Prof. Natalia Pawlas, kierująca Oddziałem Toksykologii w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. św. Barbary w Sosnowcu, powiedziała PAP, że wśród muchomorów są gatunki śmiertelnie trujące, jak muchomor sromotnikowy, dziś nazywany zielonawym, oraz toksyczne – muchomor czerwony i plamisty.
"Czerwieniejący uchodzi za jadalny, ale ryzyko pomyłki jest zbyt duże, by eksperymentować" – podkreśliła prof. Pawlas w rozmowie z PAP.
Skutki spożywania muchomorów
Regularne zażywanie nawet minimalnych dawek tych grzybów prowadzi do uzależnienia i licznych problemów zdrowotnych, gdy organizm zaczyna je traktować jako toksyczne. Może to prowadzić do poważnych uszkodzeń wątroby i nerek.
"Z punktu widzenia zdrowego rozsądku promowanie spożywania muchomorów nie jest mądre, a ich zażywanie może doprowadzić do tragedii" – mówi ekspertka.
Objawy po spożyciu muchomora
Sosnowiecki ośrodek hospitalizował w ostatnich latach pacjentów po spożyciu muchomorów. W bieżącym roku trafiła tam pacjentka po zjedzeniu muchomora sromotnikowego, a w ubiegłych latach przypadki dotyczyły innych trujących odmian. Objawy zatrucia obejmują silne pobudzenie, zakłócenia świadomości oraz zapaść oddechową i krążeniową.
Czas opóźnienia w przypadku reakcji na spożycie grzyba, wynoszący 20-30 minut, może skłonić nieświadome osoby do kolejnej dawki, co intensyfikuje działanie trucizn. Nawet doświadczonym grzybiarzom może się nie udać odróżnić trujących odmian od jadalnych, co grozi hospitalizacją lub śmiercią.
"Apeluję do wszystkich, którzy wybierają się do lasu: nie zbierajcie grzybów, których nie znacie. Jeden muchomor może zniszczyć życie. Na pewno się nim nie najemy, a skutki mogą być tragiczne" – ostrzegła profesor.