Surowa pustynia w Chile. Może być kluczem do wyżywienia ludzkości

Surowa pustynia w Chile. Może być kluczem do wyżywienia ludzkości

Surowa pustynia w Chile. Może być kluczem do wyżywienia ludzkości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wolfgang Kaehler
Adam Gaafar
02.11.2021 16:15

Pustynia Atakama w Chile jest uważana za najsuchsze miejsce na naszej planecie. Mimo to rozwija się na niej roślinność, a tysiące lat temu ludzie próbowali uprawiać tutaj ziemię. Zdaniem naukowców te niezwykłe czynniki mogą okazać się kluczowe dla rolnictwa w dobie zmian klimatycznych.

Serwis Science Alert zwraca uwagę, że zrozumienie fenomenu pustyni Atakama może być ważne z punktu widzenia upraw żywności w świecie, którego klimat z każdym rokiem staje się coraz gorętszy i suchszy. Naukowcy, którzy od dłuższego czasu badali rośliny na chilijskim obszarze pustynnym, wskazują, że adaptacja do surowych warunków leży w genetyce.

– W erze przyspieszonych zmian klimatycznych niezwykle ważne jest odkrycie genetycznych podstaw poprawy produkcji roślinnej i odporności w suchych i ubogich w składniki odżywcze warunkach – mówi Gloria Coruzzi, biolog systemów roślinnych z Uniwersytetu Nowojorskiego, cytowana przez Science Alert.

Przez dekadę Coruzzi wraz z międzynarodowym zespołem naukowców badała florę w 22 miejscach pustyni Atakama. Próbki roślin i gleby były badane w laboratorium. 32 najbardziej dominujące rośliny na pustyni zostały porównane z blisko spokrewnionymi gatunkami z innych lokalizacji. Okazało się, że u "krewniaków" nie występowała genetyczna adaptacja do środowiska pustynnego.

Laboratoryjna analiza przyniosła 265 pozytywnie wyselekcjonowane geny, co sugeruje, że są one skorelowane z mutacjami, które mogą przynosić korzyści na Atakamie. Część z tych genów pozwala roślinom wytrzymać wysoki stres radiacyjny i temperaturowy, reguluje on rozwój kwiatów i czas kwitnienia, pomaga bronić się przed patogenami oraz wspomaga wchłanianie wody i składników odżywczych.

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (37)