Strzeż się brudnego ekspresu do kawy!
Czy zastanawialiście się, kiedy ostatni raz umyliście ekspres do kawy? W końcu ciężko sobie wyobrazić poranek bez filiżanki dobrej kawy. Warto jednak wiedzieć, że mycie urządzenia powinno być tak oczywiste jak codzienne mycie filiżanki. Dowiedz się dlaczego.
15.02.2016 12:03
Niestety, mamy przykrą wiadomość dla miłośników kawy, ponieważ ostatnie badania donoszą, że ekspresy do kawy to prawdziwe siedliska bakterii. Naukowcy z Hiszpanii dokonali badań, z których jasno wynika, że w fusach po kawie możemy odnaleźć aż 6. różnych gatunków drobnoustrojów, które mogą być niebezpieczne dla człowieka. Efekty swych prac badawczych naukowcy opublikowali na łamach "Scientific Reports". Co zatem znajdziemy w urządzeniu? Przede wszystkim szkodliwe bakterie E.Coli, groźne gatunki grzybów Exophiala dermatitidis i Exophiala phaeomuriformis.
Jak powiedział w wywiadzie dla FoxNews Kelly Reynolds, mikrobiolog z University of Arizona - "_ Ekspres do kawy to wilgotne środowisko, w którym grzyby i bakterie rozmnażają się w dużych ilościach. Nasz organizm może sobie z nimi poradzić, ale w pewnym momencie ich ilość może wzrosnąć do niebezpiecznego poziomu i spowodować objawy chorobowe _".
Chociaż naukowcy uspokajają, że kofeina ma właściwości antybakteryjne, to zabija ona zaledwie 50 proc. zarazków znajdujących się w ekspresach. Niestety, wiele groźnych mikroorganizmów nie ginie w kontakcie z gorącą wodą. Ponadto, nie pomogą im specjalne filtry montowane w niektórych modelach urządzeń. Oczywiście, oczyszczają one wodę ze szkodliwych związków chemicznych i nadmiaru metali, ale nie zabijają groźnych dla zdrowia bakterii i grzybów. Już w 2013 roku - Donna Duberg, profesor nauk klinicznych laboratorium w Saint Louis University dla FoxNews - przestrzegała przed patogenami w ekspresach do kawy. _ "Woda podgrzana w ekspresie, nawet w ciśnieniowym, ma za niską temperaturę aby zabić większość zarazków" _. Co zatem zrobić, aby ustrzec się ich szkodliwego działania?
Przede wszystkim woda w ekspresie musi osiągnąć temperaturę wrzenia i przynajmniej gotować się przez pełną minutę. Pamiętajmy również, że samo urządzenie posiada wiele elementów sprzyjających rozwojowi patogenów - zbiornik na wodę (niestety, najczęstszym błędem jest wlewanie nieprzegotowanej kranówki), przewody doprowadzające wodę do podgrzewacza, młynek do kawy oraz zbiornik na fusy. Dlatego, posiadając w domu taki sprzęt, powinniśmy przynajmniej raz w tygodniu rozebrać go na części i umyć dokładnie poszczególne elementy. Ponadto, raz w miesiącu przyda się dwukrotnie zagotowanie w ekspresie roztworu octu z wodą. Po całym procesie należy przepłukać dokładnie urządzenie.
Niestety, to nie koniec złych wieści, wielbiciele herbaty także powinni uważać. W liściach herbaty również mogą rozwijać się bakterie i w pewnych warunkach powodować choroby zakaźne. Okazuje się, że niektóre szczepy mają też wysoką odporność na temperaturę, np. do 9. stopni Celsjusza. Stąd też regularne i częste mycie czajnika oraz zaparzacza do herbaty winno wejść nam w krew.
_ Źródło: digitaltrends _