Startup tworzy wyjątkowy nabiał. Nie potrzebuje do tego krów
Firma Perfect Day z Kalifornii wykorzystuje grzyby do wytwarzania białka, które jest "molekularnie identyczne" z białkiem mleka krowiego, jak informuje CNN. Oznacza to, że można z niego produkować sery, jogurty i wiele innych produktów mlecznych.
14.08.2021 15:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naukowcy z Perfect Day zadawali sobie pytanie, co sprawia, że mleko ma kremową konsystencję oraz unikalny smak. Ich badania wykazały, że stoją za tym białka mleka — serwatka i kazeina. Eksperci postanowili znaleźć rozwiązanie, które pozwoli na ich produkcję bez konieczności wykorzystywania zwierząt hodowlanych.
Naukowcy opracowali zmodyfikowaną wersję białka mleka
Wszystkie białka występujące w naturze są kodowane przez specyficzne sekwencje DNA zwane genami. Dlatego, aby stworzyć wolną od zwierząt wersję białka mleka, naukowcy musieli wprowadzić zwierzęce (krowie) geny do organizmu, który nie był zwierzęciem. Zdecydowali, że umieszczą je w mikroflorze, a dokładniej mówiąc w grzybach, które od dawna stanowią składnik wielu spożywanych obecnie produktów.
Grzyby trafiły do specjalnych, dużych zbiorników fermentacyjnych z optymalną temperaturą, pH oraz zasoleniem. W taki sposób startup wytwarza białko serwatkowe, które jest następnie filtrowane i suszone na proszek stosowany w produktach takich jak sery czy lody (sprzedawane już w sklepach znajdujących się w USA czy Hongkongu).
Białko od Perfect Day nie zawiera laktozy, hormonów ani cholesterolu, ale nie jest odpowiednie dla osób z alergią na nabiał. Jego twórcy zaznaczają jednak, że można je uznać za produkty "przyjazny dla wegan" i dla środowiska. Eliminacja zwierząt hodowlanych z całego procesu produkcyjnego sprawia, że firma emituje 97 proc. mniej gazów cieplarnianych niż tradycyjna mleczarnia.
Obecnie na rynku można nabyć lody, które trafiają na rynek przy współpracy z takimi markami jak The Urgent Compan, N! Ck's czy Graeter's. Naukowcy pracują również nad serkiem śmietankowym, który najprawdopodobniej trafi do sprzedaży jeszcze w tym roku. Ryan Pandya, jeden z założycieli Perfect Day zwraca jednak uwagę na pewne ograniczenia rozwoju innowacyjnych produktów, którymi są zgody organów regulacyjnych oraz wysokie ceny proponowanych przez firmę towarów.