Spożywasz dużo soli? Naukowcy znaleźli zdrowszą alternatywę
Spożywanie nadmiernej ilości soli jest niekorzystne dla naszego zdrowia, o czym od dawna ostrzegają eksperci. Najnowsze badania pokazują jednak, że problem można rozwiązać, stosując substytut soli, który zawiera mniej szkodliwego sodu, a więcej dobroczynnego potasu.
Głównym składnikiem soli jest chlorek sodu (NaCl), który nadaje potrawom smak i działa jako naturalny konserwant. Eksperci ostrzegają jednak, że nadmierna ilość tego związku chemicznego w organizmie nie jest korzystna i może zwiększać ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo spożywanie dużej ilości soli oraz niewielkiej ilości potasu negatywnie wpływa na ciśnienie krwi.
Naukowcy przyjrzeli się substytutom soli
Eksperci od dawna poszukiwali zdrowych zamienników soli o obniżonej zawartości sodu i dużej ilości potasu, ale brakowało dużych badań klinicznych, które wykazałyby wpływ substytutów na ryzyko związane z wystąpieniem udaru, chorób serca, a nawet zgonu. Już wkrótce może się to zmienić za sprawą badań, które przeprowadzono w Chinach.
Wyniki dotychczasowych badań zostały opublikowane na łamach "The NEJM". W ramach analiz epidemiolog kliniczny Bruce Neal z George Institute for Global Health w Australii ze swoim zespołem przebadali ponad 20 000 mieszkańców obszarów wiejskich w Chinach, rekrutując uczestników wśród osób, które przeszły udar lub miały niskie ciśnienie krwi. Ostatecznie udało się z rekrutować osoby pochodzące z 600 wsi, a średnia wieku na początku badania (mającego trwać 5 lat) wynosiła około 65 lat.
Połowa z osób uczestniczących w badaniu otrzymała substytut soli, który zawierał mniej sodu i dodatkowy potas. Uczestnicy zostali poproszeni, aby używać zamiennika oszczędniej niż sól, dzięki czemu możliwa będzie znaczna redukcja ilości sodu, który trafia do organizmu. Druga połowa osób uczestniczących w badaniu była grupą kontrolną, która miała używać soli tak, jak wcześniej.
Pod koniec badania zaobserwowano wyraźny kontrast w wynikach zdrowotnych tych dwóch grup. Jak donosi Science Alert, w trakcie trwającego 5 lat eksperymentu ponad 4000 uczestników zmarło, ponad 3000 doznało udaru, a ponad 5000 miało poważne problemy sercowo-naczyniowe. Okazało się jednak, że grupa spożywająca substytut soli była znacznie mniej podatna na udary w porównaniu z osobami regularnie spożywającymi sól (29,14 zdarzeń w porównaniu z 33,65 zdarzeniami na 1000 osobolat). W tej grupie naukowcy zaobserwowali także mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych (49,09 zdarzeń vs. 56,29 zdarzeń) oraz zgonów (39,28 zdarzeń vs. 44,61 zdarzeń).
Eksperci są zadania, że ich badania potwierdzają zasadność stosowania substytutów soli, które mogą co roku uratować wiele ludzkich istnień. Według Bruce Neala, "gdyby sól została zastąpiona substytutem soli na całym świecie, co roku zapobiegłoby się kilku milionom przedwczesnych zgonów".
W przypadku globalnego wprowadzenia substytutów soli mogą pojawić się problemy wynikające z odmiennych sposobów wytwarzania żywności w różnych krajach, ale można je rozwiązać, wprowadzając zamienniki nie tylko do domowych kuchni, ale też w przemyśle żywnościowym.