Są uwięzione w lodowcach. To nieznane wcześniej drobnoustroje

Są uwięzione w lodowcach. To nieznane wcześniej drobnoustroje

Naukowcy odkryli w lodowcach ponad 900 nieznanych bakterii
Naukowcy odkryli w lodowcach ponad 900 nieznanych bakterii
Źródło zdjęć: © Pixabay | Prawny
Adam Gaafar
02.07.2022 14:05, aktualizacja: 02.07.2022 20:33

Naukowcy odkryli ponad 900 nieznanych drobnoustrojów w lodowcach na Wyżynie Tybetańskiej. Analiza wykazała, że ​niektóre z nich mogą wywołać pandemie, jeśli tylko zostaną uwolnione w związku z gwałtownym topnieniem spowodowanym zmianami klimatycznymi.

Jak informuje serwis Live Science, badacze z Chińskiej Akademii Nauk pobrali próbki z 21 lodowców na Wyżynie Tybetańskiej, a następnie zsekwencjonowali DNA uwięzionych w nich mikrobów. Zespół odkrył łącznie 968 drobnoustrojów zamrożonych w lodzie – głównie bakterie , ale także glony, archeony (drobne jednokomórkowce) i grzyby. Aż 98 proc. z tych mikrobów to gatunki wcześniej nieznane nauce.

Drobnoustroje zamrożone w lodowcach

"Pomimo ekstremalnych warunków środowiskowych, takich jak niskie temperatury, wysoki poziom promieniowania słonecznego, okresowe cykle zamrażania i rozmrażania oraz ograniczenia składników odżywczych, powierzchnie lodowców wspierają zróżnicowany wachlarz życia" – napisali autorzy badania.

Eksperci nie są pewni, jak wiekowe są niektóre z tych drobnoustrojów; Wcześniejsze badania wykazały, że możliwe jest ożywienie mikrobów, które były uwięzione w lodzie nawet przez 10 tysięcy lat. 

To nie pierwszy raz, kiedy naukowcy odkryli zaskakującą obfitość drobnoustrojów żyjących w tybetańskich lodowcach. W styczniu 2020 r. zespół, który przeanalizował rdzenie lodowe z jednego lodowca, odkrył 33 różne grupy wirusów, z których 28 to patogeny nieznane wcześniej nauce.

Dowody sugerują, że niektóre z nowo odkrytych bakterii mogą być bardzo niebezpieczne dla ludzi i innych organizmów. W katalogu genomów zespół zidentyfikował 27 tys. potencjalnych czynników wirulencji, tj. zjadliwości drobnoustrojów. Naukowcy ostrzegają, że około 47 proc. tych czynników nigdy wcześniej nie było obserwowanych. "Uwięzione w lodzie chorobotwórcze drobnoustroje mogą prowadzić do lokalnych epidemii, a nawet pandemii" – podkreślają autorzy. 

Naukowcy twierdzą, że nawet jeśli te potencjalnie patogenne mikroby nie przetrwają długo po uwolnieniu z lodowców, nadal mogą powodować poważne problemy. Bakterie mają wyjątkową zdolność do wymiany dużych fragmentów swojego DNA z innymi bakteriami.

Oznacza to, że nawet jeśli bakterie lodowcowe umrą wkrótce po rozmrożeniu, nadal mogą przekazywać część swojej zjadliwości innym bakteriom, z którymi się spotykają. Zdaniem ekspertów genetyczna interakcja między drobnoustrojami lodowcowymi a współczesnymi mikroorganizmami "może być szczególnie niebezpieczna".

Wyniki badań naukowców zostały opublikowane na łamach czasopisma Nature Biotechnology. 

Adam Gaafar, dziennikarz Wirtualnej Polski

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)