Zbadali flawonoidy. Mogą zmniejszać ryzyko rozwoju demencji

Naukowcy zbadali flawonoidy
Naukowcy zbadali flawonoidy
Źródło zdjęć: © Pexels

22.09.2024 11:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naukowcy z Belfastu twierdzą, że spożywanie większych ilości produktów bogatych we flawonoidy, takich jak jagody, herbata, czerwone wino czy gorzka czekolada, może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji.

Flawonoidy to występujące naturalnie w roślinach związki z grupy polifenoli. Pełnią rolę barwników oraz przeciwutleniaczy i w większości skupione są w powierzchniowych warstwach tkanek roślin. Chronią też rośliny przed owadami i grzybami. Flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejszają też lepkość krwi i uszczelniają naczynia krwionośne.

Jak się okazuje, mają też właściwości, które mogą chronić przed rozwojem demencji. Wykazali to naukowcy z Queen's University Belfast w artykule opublikowanym w "JAMA Network Open" (DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.34136).

Demencja

Demencja czy otępienie to grupa chorób mózgu, które charakteryzują się postępującym obniżeniem zdolności poznawczych. Zwykle występuje w nich pewna forma utraty pamięci, a także zaburzenie innych funkcji, takich jak mowa czy spadek zdolności skupienia uwagi. Zwykle ograniczenia te są na tyle poważne, że utrudniają, a nawet uniemożliwiają samodzielne funkcjonowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naukowcy nie są w stanie obecnie wyjaśnić przyczyn demencji. Wiadomo, że ryzyko wystąpienia gwałtownie rośnie wraz z wiekiem, choć może na to wpłynąć też styl życia. Palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu czy otyłość mogą zwiększyć ryzyko. Szacuje się, że demencja dotyka jedną na 14 osób w wieku powyżej 65 lat i jedną na sześć osób w wieku powyżej 80 lat.

Najczęstszą postacią demencji jest choroba Alzheimera. Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera lub otępienie naczyniowe, druga co do częstości występowania postać demencji, podwaja się mniej więcej co pięć lat w wieku powyżej 65 roku życia. Nie jest jasne, jak zaczyna się demencja. Obecnie naukowcy sądzą, że ma to miejsce na długo przed pojawieniem się objawów.

Częstość występowania demencji na całym świecie gwałtownie rośnie, a związane jest to z rosnącą długością życia. Niestety, obecnie choroba ta stała się piątą najczęstszą przyczyną śmierci na całym świecie.

Flawonoidy

Chociaż wiek i genetyka w znacznym stopniu przyczyniają się do rozwoju choroby, dowody wykazały, że czynnikiem ryzyka jest również dieta. Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Queen's University Belfast, zwiększenie spożycia produktów i napojów bogatych we flawonoidy może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju otępienia.

Spożywanie produktów bogatych we flawonoidy niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Związki te, występujące głównie w produktach roślinnych, mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zostały one również powiązane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, a także poprawą funkcji poznawczych.

W swoich badaniach uczeni przeanalizowali dane dietetyczne z brytyjskiego Biobanku dotyczące ponad 120 tys. dorosłych w wieku od 40 do 70 lat. - Nasze ustalenia pokazują, że spożywanie sześciu dodatkowych porcji produktów bogatych we flawonoidy dziennie, w szczególności jagód, herbaty i czerwonego wina, wiązało się z 28 proc. niższym ryzykiem rozwoju demencji. Wyniki były najbardziej zauważalne u osób z wysokim ryzykiem genetycznym rozwoju choroby, a także u osób z objawami depresji – powiedziała Aedín Cassidy .

- Wyniki te stanowią jasny komunikat dla zarządzających publiczną opieką zdrowotną, ponieważ sugerują, że prosty środek, taki jak zwiększenie dziennego spożycia produktów bogatych we flawonoidy, może obniżyć ryzyko rozwoju demencji. Obecnie nie ma skutecznego leczenia tej choroby, więc interwencje zapobiegawcze mające na celu poprawę zdrowia i jakości życia oraz zmniejszenie kosztów społecznych i ekonomicznych powinny nadal być głównym priorytetem zdrowia publicznego – podkreśliła Amy Jennings, pierwsza autorka badania.

Źródło: Queen's University Belfast, The Guardian, fot. Pexels/ CC0

Źródło artykułu:DziennikNaukowy.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także