Jadalne opakowania i naczynia z odpadów roślinnych

Na zdjęciu w laboratorium stoją od lewej: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz
Na zdjęciu w laboratorium stoją od lewej: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz
Źródło zdjęć: © Politechnika Łódzka

12.07.2023 14:44, aktual.: 14.07.2023 11:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na Politechnice Łódzkiej opracowano technologię wytwarzania opakowań oraz naczyń, które można zjeść. Produkty te powstają z mieszanki opartej głównie o roślinne odpady poprodukcyjne i jeśli nie będziemy mieć na nie apetytu, to ulegną biodegradacji w ciągu 30 dni.

Technologia wytwarzania jednorazowych i biodegradowalnych opakowań i naczyń z odpadów roślinnych została opracowana przez zespół badaczek z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności Politechniki Łódzkiej w składzie: dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz. Metoda ta została już zgłoszona do ochrony patentowej. Co więcej, autorki ze swoją recepturą zajęły drugie miejsce w konkursie "Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki", promującym rozwiązania, które mają zastosowanie w praktyce, mogą być wykorzystane w gospodarce i w produkcji.

- Nasz wynalazek wykorzystuje odpady poprodukcyjne z przemysłu olejarskiego i dodatek mąki z przemysłu zbożowego. Wytłoki z oliwek otrzymywane po pozyskaniu z nich oliwy stanowią 70-80 proc. mieszanki. Miąższ z oliwek jest problematycznym surowcem do zagospodarowania, jednak jest produktem ubocznym o wysokich walorach odżywczych. Wytłoki charakteryzują się między innymi wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, a także zawierają cenne kwasy omega, dlatego zostały wybrane na bazę do opakowań jadalnych - mówi kierująca zespołem dr inż. Joanna Grzelczyk, cytowana w komunikacie przesłanym przez Politechnikę Łódzką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wykorzystanie odpadów żywnościowych do produkcji opakowań, które można zjeść, rozwiązuje kilak problemów – wskazuje badaczka. - Na rynku dostępne są co prawda jadalne opakowania jednorazowe, ale do ich produkcji stosuje się przede wszystkimi surowce stanowiące pełnowartościową żywność, a na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem – dodaje dr inż. Grzelczyk.

Opakowania oraz naczynia wytworzone według opracowanej na PŁ technologii są jadalne i do tego mają sporo błonnika pokarmowego i związków prozdrowotnych. Autorki rozwiązania przekonują, że powstałe z mieszanki produkty ulegną biodegradacji maksymalnie w 30 dni. Opakowania mogą być stosowane do ciepłych i zimnych napojów, serwowania dań płynnych lub sypkich produktów spożywczych.

Źródło i fot.: Politechnika Łódzka. Na zdjęciu w laboratorium stoją od lewej: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz

Źródło artykułu:DziennikNaukowy.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)