Poprawa jakości wody w polskiej rzece. Przyczyną… pandemia lub susza

Jak donosi Nauka w Polsce PAP, woda w Warcie od kwietnia 2020 r. była czystsza, niż w analogicznym okresie w poprzednich latach. Było w niej mniej związków azotu niż zwykle – wynika z analiz ekologa prof. Krzysztofa Szoszkiewicza. Potencjalne przyczyny tego stanu mogą być zaskakujące. 

Niski stan wody w Warcie w Poznaniu.
Niski stan wody w Warcie w Poznaniu.

Prof. Krzysztof Szoszkiewicz z Katedry Ekologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowił zbadać, czy pandemia wpłynęła na poprawienie się jakości wody w Warcie. Na całym świecie bowiem badacze odnotowują jej wpływ na różne elementy środowiska naturalnego, np. na jakość powietrza. 

Żeby sprawdzić potencjalny wpływ lockdownu (czyli wymogu pozostania w domach i zamknięcia gospodarek) w Polsce na jakość Warty, Szoszkiewicz przeanalizował wraz z zespołem zmiany jakości wody w 10 punktach pomiarowych.

Susza lub koronawirus

Okazało się, że po ogłoszeniu stanu pandemii w wodzie było zdecydowanie mniej azotu niż w analogicznych okresach w ubiegłych latach, a także w poprzedzających miesiącach bieżącego roku. Zanieczyszczenia, o których mowa, pochodzą w dużym stopniu z działalności rolniczej. Jaka więc może być tego przyczyna?

– Po pierwsze w tym roku odnotowano bardzo niewielkie opady i suszę. Być może nawozy z tego powodu nie spływały wraz z wodą deszczową do rzeki. Druga prawdopodobna przyczyna to koronawirus. Być może rolnicy ograniczyli swoją działalność na polach i w mniejszym stopniu nawozili uprawy, wychodząc z założenia, że w czasie kryzysu ogranicza się inwestycje – stwierdził w rozmowie z Nauką w Polsce PAP Szoszkiewicz.

Zespół prowadzi dalsze analizy, żeby stwierdzić, która z tych opcji jest faktyczną przyczyną.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (59)