Naukowcy odkryli nową część ciała człowieka. Odgrywa ważną rolę

Naukowcy odkryli nową część ciała człowieka. Odgrywa ważną rolę24.12.2021 10:49
Odkryto nowy mięsień człowieka
Odkryto nowy mięsień człowieka
Źródło zdjęć: © East News | RAGUET

Naukowcy odkryli część ciała, która znajduje się w mięśniach żwaczy, czyli parzystych mięśniach znajdujących się po obu stronach twarzy. Nowa struktura to głęboka warstwa mięśnia, która unosi dolną szczękę i ma kluczowe znaczenie dla żucia.

Nowo odkryta struktura to głęboka warstwa mięśnia żwacza. Do tej pory eksperci uważali, że mięsień składa się z dwóch warstw - jednej głębokiej i jednej powierzchownej. Tylko nieliczni zakładali, że istnieje jeszcze trzecia, ale doniesienia na jej temat nie były spójne, jak można przeczytać w "Annals of Anatomy".

Odkryto nową część ciała

Zespół naukowców postanowił sprawdzić, czy faktycznie mięsień żwacza posiada jeszcze jedną warstwę. W tym celu wykorzystali 12 głów pochodzących z ludzkich zwłok, które zostały zakonserwowane w formaldehydzie, wykonali tomografię komputerową 16 "świeżych" zwłok oraz przejrzeli skany rezonansu magnetycznego zrobionego u żywej osoby.

Badania pozwoliły na identyfikację trzeciej warstwy mięśnia żwacza, która jest anatomicznie odmienna od pozostałych warstw. Rozciąga się ona od wyrostka jarzmowego (trójkątnego wyrostka łączącego górną szczękę z kością jarzmową) do wyrostka dziobowego (trójkątnego wyrostka na dolnej kości szczęki).

Nowo odkryta część ciała najprawdopodobniej odpowiada za stabilizację żuchwy poprzez podnoszenie i cofanie procesu koronoidalnego (struktury znajdującej się na gałęzi żuchwy). Zdaniem badaczy jest jedyną częścią żwacza, która może odciągnąć kość szczękową do tyłu. Eksperci chcą ją nazwać "Musculus maseter pars coronidea", czyli "koronoidalną część żwacza". Uważają też, że odkrycie może pomóc podczas operacji i leczenia żuchwy.

Zobacz także: Ziemia ma trzeci biegun. Rozpuszcza się w niebezpiecznym tempie

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)