Naukowcy mają dobre wieści dla fanów herbaty. Oto jak może wpływać na nasz organizm

Naukowcy badają, jak herbata wpływa na nasz organizm
Naukowcy badają, jak herbata wpływa na nasz organizm
Źródło zdjęć: © Unsplash
Karolina Modzelewska

08.02.2024 20:39, aktual.: 08.02.2024 21:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Herbata jest jednym z najczęściej konsumowanych napojów na świecie, który towarzyszy nam w różnych momentach dniach. Najnowsze badania naukowców z Chin sugerują, że napój oprócz walorów smakowych ma także znaczące walory zdrowotne. Ich zdaniem wypicie trzech filiżanek herbaty dziennie może przyczynić się do opóźnienia procesu biologicznego starzenia.

Liczne badania przeprowadzone przez ekspertów z różnych części świata wskazują na właściwości zdrowotne herbaty. Jak wykazano, popularny napój może pozytywnie wpływać m.in. na nasz ośrodkowy układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, koncentrację, zmniejszać uczucie zmęczenia, a nawet obniżać poziom cholesterolu.

Naukowcy badają korzyści z picia herbaty

W najnowszym badaniu, którego wyniki ukazały się na łamach czasopisma "The Lancet Regional Health – Western Pacific" eksperci z Uniwersytetu Sichuan w Chengdu w Chinach wykazują natomiast, że picie trzech filiżanek herbaty dziennie może opóźnić proces biologicznego starzenia się, a nawet wpływać na długość naszego życia. Jak wyjaśniają badacze, wiąże się to z tym, że herbata zawiera wiele substancji bioaktywnych, w tym polifenole. Te organiczne związki chemiczne mają m.in. właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Co więcej, wcześniejsze badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że flawonoidy, jeden z rodzajów polifenoli, mogą wydłużać oczekiwaną długość życia robaków, much, a nawet myszy. Naukowcy podkreślają jednak, że do tej pory brakowało odpowiednich badań, które potwierdzałyby hipotezę, że picie herbaty może opóźnić proces starzenia biologicznego u ludzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W trakcie analiz naukowcy przyjrzeli się danym pochodzącym z dwóch grup. Pierwsza z nich obejmowała 5998 Brytyjczyków w wieku od 37 do 73 lat. Druga - 7931 Chińczyków w wieku od 30 do 79 lat. Każdy uczestnik badania został poproszony o przekazanie informacji dotyczących nawyków żywieniowych. Badacze pytali ich m.in. o rodzaj spożywanej herbaty (czarna, biała, zielona), a także średnią liczbę filiżanek napoju wypijanych każdego dnia.

Jak wyjaśniają na łamach "The Lancet Regional Health – Western Pacific", wyniki analiz zgromadzonych danych sugerują, że spożywanie około trzech filiżanek herbaty lub od sześciu do ośmiu gramów liści herbaty dziennie może przynieść najbardziej widoczne korzyści przeciwstarzeniowe. Warto też zaznaczyć, że naukowcy nie stwierdzili znaczących różnic pomiędzy osobami pijącymi czarną, czy zieloną herbatę. Uznali również, że temperatura, w której spożywano napój, nie miała wpływu na wyniki.

Amerykański serwis New Scientist zwraca jednak uwagą, że eksperci dostrzegli ograniczenia w swoim badaniu. Były to głównie takie kwestie jak np. różna wielkość filiżanek herbaty używanych przez uczestników, czy ich rzetelność w przekazywaniu informacji na temat ilości wypijanej herbaty. Serwis przypomina też, że badanie miało charakter obserwacyjny, nie można więc ostatecznie stwierdzić, że "picie herbaty było bezpośrednio odpowiedzialne za spowolnienie biologicznego starzenia się". Aby to ostatecznie potwierdzić potrzebne są kolejne, bardziej zaawansowane badania.

Karolina Modzelewska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)